ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная" Снимка: © Screenshot

Депутатите от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) искат да се направи ревизия на медицинските стандарти и да се прилага по-сериозен контрол върху спазването им от лекарите. Реакцията им е по повод случая със смъртта на 15-годишната Даная Кулева и последвалия скандален запис от "Пирогов", в който се чува как медици от спешната болница отправят закани срещу близките на починалото момиче.

Парламентарната група на ПП-ДБ ще внесе проекторешение в парламента, с което да бъде възложено на министърът на здравеопазването да подготви доклад за състоянието на медицинските стандарти. Той трябва да бъде изготвен в срок от 14 дни, става ясно от съобщение на пресцентъра на формацията.

От него става ясно, че още тази седмица депутатите ще поискат в комисията по здравеопазване да бъдат изслушани представители на Министерство на здравеопазването, Изпълнителна агенция по лекарствата, Изпълнителна агенция "Медицински надзор", НЗОК и експертните медицински съвети.

"Независимо от ротацията в правителството, парламентарната група на ПП-ДБ ще следи отблизо дейността на Министерство на здравеопазването и на Министерския съвет, както и на всички ръководители на болнични заведения, след датата 6-и март", се казва в съобщението.

Коалицията призовава прокуратурата и Българския лекарски съюз (БЛС) да работи с ускорени темпове и да предприемат мерки при установяване на допуснати закононарушения и нехуманно отношение по случая със смъртта на Даная.

Малко по-рано БЛС излезе с позиция, че засега няма да предприеме нищо по повод записа от "Пирогов", в който се чуват заплахи, че близките на Даная трябва "да усетят болката".

Още по темата:

https://boulevardbulgaria.bg/articles/predsedatelyat-na-balgarskiya-lekarski-sayuz-po-kazusa-danaya-ne-e-nasha-rabota-da-iskame-ostavki?fbclid=IwAR3fNt8O7ahEwV3MNigiX1_DOcb-OlqMlGiQmAbCLR3sAsCpiY-G88p3gX0

Запис от среща в "Пирогов" разкри закани срещу близките на Даная "да усетят болката"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024