ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на Росен Желязков Снимка: © Screenshot

Формациите от коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" се събират на заседание по-късно в сряда, на което да решат дали да поискат оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков определи като недопустимо поведението на Желязков, който отказа управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да бъде изслушан в пленарната зала, въпреки че е бил оттеглил депозираната преди няколко месеца оставка.

Станимир Михайлов депозира оставката си на 1 декември 2023 като част от договорка между ГЕРБ+ДПС и ПП-ДБ. Тогава ГЕРБ и ДПС си избраха подуправител на НЗОК - Момчил Мавров като контрапункт на номинирания от ПП-ДБ Михайлов.

Пет месеца по-късно стана ясно, че на 16 април Мавров е решил да оттегли своята оставка ден по-късно Росен Желязков внесе извънредна точка в дневния ред на парламента, с която да задвижи отстраняването на Станимир Михайлов.

След сигнала, че ГЕРБ и ДПС ще преобърнат изцяло управлението на НЗОК, Михайлов също е оттеглил оставката си. Той се яви в пленарната зала на НС, но не му беше разрешено да вземе думата, за да обясни мотивите си. Вместо това ГЕРБ, ДПС и БСП гласуваха за отстраняването му.

"Това поведение беше безпрецедентно - да имаш човек в залата, който си е оттеглил оставката и да кажеш, че няма да го изслушаш," заяви Петков.

Петков каза още, че ПП-ДБ няма да застане зад решението на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" да поискат вот на недоверие на служебния кабинет, тъй като това противоречи на Конституцията.

Според Петков проблемът с избора на служебен премиер не е дошъл от Конституцията, а от служебния премиер Димитър Главчев, който е избрал "да съгласува кабинета с Борисов и Пеевски."

"Има ли обективни факти зад тези оставки или просто е имало едно обаждане от г-н Борисов, което да е фактическата причина за смяната на министрите," коментира той решението на Главчев в рамките на два дни да предложи на президента смяната на двама служебни министри.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024
Живот

Ето я и програмата за фестивала на светлините LUNAR 2024

4,5 км. пешеходен маршрут и изцяло нова фестивална зона - Южен парк 2

13:26 - 30.04.2024
Спорт

Гриша Ганчев се оттегля от управлението на ЦСКА

Притежаваните от тях акции са прехвърлени безвъзмездно на фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“

12:47 - 30.04.2024
Важно днес

Отсъствието на ГЕРБ, ДПС и БСП провали последното заседание на комисията за Нотариуса

Комисията в парламента не успя да приеме доклад за дейността на Нотариуса

12:26 - 30.04.2024
Важно днес

На път за празниците: транспортна стачка блокира Гърция на 1 май

Няма да се движат кораби, фериботи, влакове и градски транспорт

12:10 - 30.04.2024
Важно днес

Политически мотив може да стои зад убийството на двама украински воиници в Германия

Смъртоносната атака датира от уикенда.

11:35 - 30.04.2024
Важно днес

Съдът пусна под домашен арест Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си Пейо Пеев

Габриела Славова пак излиза под домашен арест

11:21 - 30.04.2024