ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри Снимка: © Булевард България

"Продължаваме промяната-Демократична България" все още не е готова да каже дали ще приеме или откаже предложеното от ГЕРБ коалиционно споразумение. Това стана ясно от думите на съпредседателя на формацията Кирил Петков пред журналисти.

От обединението обаче настояват за по-бързи преговори по въпроса за управлението след ротацията. По-рано Бойко Борисов даде заявка, че няма да подпише меморандума, изготвен от ПП-ДБ, но предлага коалиционно споразумение за съвместно управление в следващите 3 години. То трябва да бъде изготвено в рамките на 10 дни, но от ПП-ДБ смятат, че ГЕРБ трябва да работи по-бързо и "по-старателно".

Петков настоява разговорите около споразумението да започнат още този уикенд въпреки почивните дни около 3 март.

Съпредседателят не отговори на въпрос дали е съгласен с идеята на Борисов за пропорционално разпределение на министерските постове, но уточни, че не това трябва да е водещата тема в дискусиите. По думите му партиите трябва първо да се разберат какво ще правят с регулаторите и службите.

"Тази държава, ако се управляваше само от министри, щяхме да сме процъфтели. Тази държава се управлява от служби, от регулатори, които са нереформирани, от Висш съдебен съвет, който като натиснеш "enter" и всички са в един глас. Това ние не искаме и нека не отвличаме темата с хитри ходове [като как] как да се разпределят министрите. Те са много по-малко важни от т.нар. перманентна власт", обясни Петков.

Той е категоричен, че ПП-ДБ ще спази обещанието си и на 6 март премиерът Николай Денков ще подаде своята оставка. Самият Борисов обаче каза, че дори Николай Денков да подаде оставка на 6 март, тя може да не бъде гласувана веднага.

"Всеки ден забавяне е ден в несигурност, който не трябва на никой. Ние искаме правителството да продължи. Ние вярваме на Мария Габриел. Тя трябва да е следващия премиер, но 10 дни е прекалено дълго [време]", допълни Петков.

От изказването на съпредседателя на ПП-ДБ обаче не даде яснота по въпроса за това кой ще оглави Министерството на външните работи след ротацията. Партньорите в управлението продължават да спорят по тази тема. На въпрос дали е възможно да се обособи друга позиция за министър по европейските въпроси Петков отговори:

"Това е малко смешно. Може би аз изпускам математиката. Когато на един министър му се дадат две роли и тези две роли се водят като двама министри, това е леко нечестно, защото един човек взема две точки".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024