ПП-ДБ ще поиска тълкуване за депутатския имунитет от Конституционния съд Снимка: © Булевард България

Коалицията ПП-ДБ ще подготви искане до Конституционния съд (КС) за тълкуване на защитата, която депутатският имунитет осигурява.

Това става ясно от позиция, публикувана от бившия министър на електронното управление и депутат от ПП-ДБ Божидар Божанов.

Повод за това е арестът на останалия лоялен на Ахмед Доган депутат и кандидат за нов мандат Джейхан Ибрямов.

Според магистратите има достатъчно доказателства, че Ибрямов може да е извършил престъпление. Депутатът беше арестуван с белязани 100 хил. лв. Разследването срещу него е във връзка с обвинения, че е член на група за данъчни престъпления и пране на пари.

Властите твърдят, че Ибрямов е поискал парите от своя приятел Мирослав Тодоров, които му трябвали за купуване на гласове. Срещу съдействието политикът му обещал да му помогне за спечелване на обществени поръчки в Министерството на отбраната.

По време на заседанията за ареста му стана ясно, че зам.-ръководителят на Софийския градски съд е разрешил използването на пет вида специални разузнавателни средства срещу Ибрямов. Това се е случило седмици преди ареста му.

Според защитата на депутата той е задържан незаконно. Те посочват още, че председателят на Народното събрание е оставил без разглеждане въпроса за неговия имунитет във връзка с продължаването на неговия арест. За адвокатите му това е знак, че искането на прокуратурата пред парламента е отхвърлено.

Няколко правни експерти вече изказаха мнение, че действията на властите срещу Ибрямов може да са нелегитимни. Експертът от Антикорупционния фонд Андрей Янкулов каза по-рано през седмицата, че депутатът от ДПС-Доган е бил задържан неправомерно, тъй като в момента на ареста си е имал депутатски имунитет. А тезата, че става дума за "заварено престъпление", няма как да е валидна.

В крайна сметка Апелативният съд остави Джейхан Ибрямов за постоянно в ареста

"Парадоксът е, че дори да е извършил престъпление, Ибрямов вероятно ще бъде оправдан, заради незаконосъобразни процесуални действия. Но за Пеевски няма значение какво ще реши последната инстанция след 4-5 години. Важно му е Ибрямов да е в ареста сега. Не му е важно правосъдието, важно му надмощието в партийните борби и в борбата за запазване на власт", написа в профила си във Facebook Божидар Божанов от ПП-ДБ.

Той допълва, че има действия, с които "да покажем, че върховенството на закона е висша ценност, без значение спрямо кого се извършват действията".

Затова ПП-ДБ ще подготвят искане за тълкуване до Конституционния съд дали защитата от наказателно преследване се прилага и върху извънпроцесуални действия (преди образуването на досъдебно производство), по аналогия с вече съществуващо решение по отношение на президента.

Освен трябва да се тълкува и какво е "заварено тежко престъпление", пише бившият министър. Тъй като това е единствената възможност депутат да бъде арестуван без предварително разрешение, прокуратурата и антикорупционната комисия се възползаха от нея, за да бъде задържан Ибрямов и едва след това да бъде уведомен парламентът.

"Сигурен съм, че сега ще излязат партийни тролове и обикновени хейтъри и ще ме обвинят, че превръщаме Ибрямов и Доган в знаме на върховенството на закона, подчертавайки абсурдността на това. И то би било абсурдно, ако имената имаха значение. За закона името и партията нямат значение. И дори виновниците за настоящото състояние на съдебната система имат право на справедлив процес.

И макар по конкретния казус да не може да има политически решения, освен искането за тълкуване на правото от компетентните институции, има системни проблеми, които можем и трябва да решим в следващия парламент. Трябва да си поставим цели, така че да не може някой зад кулисите да командва наказателния процес", написа още Божанов.

Той дава и няколко решения, които биха могли да ограничат възможностите за влияние върху съда:

  • Ограничаване на правомощията на административните ръководители по отношение на СРС-та, мерки за неотклонение и командироване: случайно разпределение за всичко, дори когато става дума за дежурни състави (напр. съставите на въззивната инстанция да се определят на случаен принцип от наличните съдии, защото там заседанието е в работно време); ограничаване на командироването.
  • Избор на Висш съдебен съвет с прозрачна процедура, така че да се гарантират качествата на кандидатите. Допускане на членове, които не са магистрати, като това важи в особена сила за прокурорската колегия.
  • Реформа на прокуратурата, защото единственият начин съдът да бъде прочистен от корумпирани съдии, е прокуратурата да ги обвини и вкара в затвора. В момента прокуратурата се използва, за да ги подчини чрез документиране на прегрешенията им, за да се ползват при нужда.

Съпругата на Джейхан Ибрямов обвини Пеевски за ареста му и обяви гладна стачка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Проливни дъждове доведоха до наводнения, евакуации и затворени пътища във Франция

Един човек е загинал в Париж следствие на бедствието

10:14 - 18.10.2024
Живот

Кожата ни може да се справя сама със стареенето, стига да ѝ помогнем. Esthederm знае как.

Какво всъщност представлява “здравословното стареене”

10:03 - 18.10.2024
Живот

One Direction се сбогува с Лиъм Пейн: "Загубихме нашия брат, когото много обичахме"

Групата публикува общо изявление през профила си в Instagram, който е неактивен от близо 4 години

09:17 - 18.10.2024
Важно днес

Кандидат-депутат на ДПС-Пеевски е сред обвинените по делото "Портних"

Светлана Табакова е директор във фирма на Данаил Папазов, който изгони Доган от сараит

19:59 - 17.10.2024
Важно днес

Проверка откри нови нередности в театрите в Пловдив, Варна и Плевен

Театри отчитали по две представления на ден, за да вземат по-голяма субсидия

18:05 - 17.10.2024