ПП вдига залога за ГЕРБ с номинация на Никола Минчев за председател на Народното събрание Снимка: © Народно събрание

Росен Желязков, който беше предложен от ГЕРБ за председател на 48 Народно събрание, се сдоби с конкурент - Никола Минчев от "Продължаваме промяната".

Партията реши да номинира Минчев за титулярния председателски пост на заседание в неделя, само десет дни след като Асен Василев твърдеше, че ПП няма претенции към позицията и ще остави първата политическа сила да излъчи кандидат.

Изборът на председател на 48 Народно събрание обаче вече се превръща в оспорван тест за това дали ще има мнозинство в новия парламент и около коя от двете най-големи партии ще се организира то.

"Смятаме, че Никола Минчев е най-добрият възможен председател на НС, прекрасен юрист, зарязал кариерата си, влязъл да се опита да помогне на България през политиката. Натрупал е опит в миналото Народно събрание", коментира бившият министър на образованието акад. Николай Денков в Нова ТВ.

Гласуването по процедурата за нов председател е първият избор в откриващото заседание на парламента на 19 октомври. Правилата се приемат на същото заседание.

"Ако има мнозинство, ще се избере Росен Желязков. Ако не се избере той, защото няма мнозинство, ето и друга възможност. Доколкото знам правилата, няма как първият работен ден на Народното събрание да завърши, без да се избере председател", каза още Денков, който не изключи да се появи и трета кандидатура.

При откриването на 47 Народно събрание Никола Минчев беше избран със 158 гласа "за", 1 "против" и 72 "въздържали се". Тогава най-малката група "Възраждане" реши да номинира своя представител Цончо Ганев, който спечели 13 гласа - от собствената си партия - от общо 192 гласували.

При откриването на 45 Народно събрание, когато ГЕРБ беше първа сила, но нямаше подкрепа от останалите партии, номинацията на Цвета Караянчева събра 75 гласа "За" и 160 "против", а Ива Митева от втората по големина група на ИТН спечели със 163 "за".

Досега ПП заема твърда позиция против подкрепа за кабинет с мандата на ГЕРБ, но не изключва да направи опит за формиране на правителство със своя втори мандат.

В тази посока беше отправен и призив от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов в петъчната "Панорама".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024