"Продължаваме промяната": Има план за работещо мнозинство на ГЕРБ с ДПС. Иван Гешев шета из парламента Снимка: © Getty Images

"Продължаваме промяната" смята, че в парламента вече се формира ново работещо мнозинство, а ситуацията около това се развива по сценарий, в който роля имат ДПС и главният прокурор Иван Гешев. Това стана ясно от думите на двама от представителите на партията Даниел Лорер и Никола Минчев в интервюта по Нова и bTV.

Според Лорер първото действие на заложения сценарий е бил изборът на Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание, който беше овластен на поста с подкрепата на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" преди седмица. По думите му т.нар. "хартиена коалиция" си е избрала председател на НС и сега продължава да взима и други активни решения като избора за председатели на парламентарните комисии.

Той допуска, че в цялата тази ситуация активно участие взема и главният прокурор Иван Гешев, който "шета из парламента".

"Той изпраща покани на партии, среща се с тях. Той беше в един политически фризер, но сега неговият имидж се претопля. Това, което аз се питам, е дали всъщност не е той контактьорът между тези групи, които оформят една бъдеща работеща коалиция", каза Лорер.

Депутатът от "Продължаваме промяната" посочи също, че в парламента вече има работещо мнозинство и "изглежда решенията вече са взети там". Според него е много вероятно ГЕРБ да имат шанса за съставяне на коалиция с БСП, ДПС и "Български възход" .

Подобен поглед за нещата има и неговият колега Никола Минчев.

Според Минчев председателският съвет е мястото, където се вижда, че има ясно оформено мнозинство. По думите му поне на ниво председатели на парламентарни групи мнозинството е единно и то е срещу "Продължаваме промяната".

Като пример за това той даде разпределението на комисиите в парламента. От ПП са искали 5 комисии, но не са получили нито една, а ГЕРБ и ДПС са демонстрирали разбирателство "на добро ниво" и с "Възраждане", така че регионалната комисия да отиде именно при партията на Костадин Костадинов.

ДПС получи две от най-важните комисии на 48 Народно събрание, Костадинов ще отговаря за българите в чужбина

Минчев, който е зам.-председател на Народното събрание, каза още, че наблюденията му за Вежди Рашидов показват, че когато води заседанията той най-много разчита на помощта на депутата от ГЕРБ Росен Желязков - "което е естествено", но и на Йордан Цонев от ДПС.

След като не са получили нито една от петте поискани комисии (енергетика, регионална, социална, антикорупционна и правна) от ПП са заявили желание за председателстване на комисията за младежта и спорта.

По думите на Минчев, последните развития около председателството на спортната комисия са създали впечатление, че "нещо се е случило извън парламента". Намеците са за намеса от страна на президентството.

В сряда депутатите от ПП и ДПС си отправиха взаимни обвинения относно избора на председателското място на комисията, след като Радостин Василев не беше избран за поста, въпреки че комисията е трябвало първоначално да отиде към ПП. Тя отиде при ДПС, а самият Василев каза, че аргументът за това е било "обаждане от президентството" и служебният министър на спорта Весела Лечева, срещу която той е подал сигнал в антикорупционната комисия (КПКОНПИ).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БСП "събори" областния управител на Хасково. Той твърди, че мишената е президентът

Минко Ангелов подава оставка, но очаквал атака: заради сигнал за незаконно строителство но "Капитан Андреево"

18:42 - 29.11.2022

ЕК започна две наказателни процедури срещу България заради пътната безопасност

Брюксел изпраща уведомително писмо до София за случаите

17:58 - 29.11.2022

Футболът в криптовселената: Търговията с фен токени расте покрай Катар 2022. А после?

Криптомонетите на любимия отбор за едни са забавление, а за други - инвестиционна възможност

17:10 - 29.11.2022

"72 сезона" или първите 18 години от живота: Metallica обяви нов албум и турне

Групата изкара и първия сингъл от албума

16:43 - 29.11.2022

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" депутатите удължиха закона за бюджета

Решението означава, че държавата няма да има редовен бюджет за 2023 г.,

16:01 - 29.11.2022

Донев за кодовете: Това не е флашка, която се разнася назад-напред, а сложна система

"Няма как човек от партия да държи кодовете и да манипулира вота", каза още той

15:40 - 29.11.2022

Столтенберг: Путин се проваля и е готов на бруталност, невиждана от Втората световна война

Русия опитва да използва зимата като оръжие в Украйна, казва генералният секретар на НАТО

13:27 - 29.11.2022

Мексикански боксьор заплаши Меси: Да се моли на Господ да не го намеря

Задочният спор е заради "подритната фланелка" сред победата на Аржентина над Мексико на Световното в Катар

13:01 - 29.11.2022