"Продължаваме промяната": Има план за работещо мнозинство на ГЕРБ с ДПС. Иван Гешев шета из парламента Снимка: © Getty Images

"Продължаваме промяната" смята, че в парламента вече се формира ново работещо мнозинство, а ситуацията около това се развива по сценарий, в който роля имат ДПС и главният прокурор Иван Гешев. Това стана ясно от думите на двама от представителите на партията Даниел Лорер и Никола Минчев в интервюта по Нова и bTV.

Според Лорер първото действие на заложения сценарий е бил изборът на Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание, който беше овластен на поста с подкрепата на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" преди седмица. По думите му т.нар. "хартиена коалиция" си е избрала председател на НС и сега продължава да взима и други активни решения като избора за председатели на парламентарните комисии.

Той допуска, че в цялата тази ситуация активно участие взема и главният прокурор Иван Гешев, който "шета из парламента".

"Той изпраща покани на партии, среща се с тях. Той беше в един политически фризер, но сега неговият имидж се претопля. Това, което аз се питам, е дали всъщност не е той контактьорът между тези групи, които оформят една бъдеща работеща коалиция", каза Лорер.

Депутатът от "Продължаваме промяната" посочи също, че в парламента вече има работещо мнозинство и "изглежда решенията вече са взети там". Според него е много вероятно ГЕРБ да имат шанса за съставяне на коалиция с БСП, ДПС и "Български възход" .

Подобен поглед за нещата има и неговият колега Никола Минчев.

Според Минчев председателският съвет е мястото, където се вижда, че има ясно оформено мнозинство. По думите му поне на ниво председатели на парламентарни групи мнозинството е единно и то е срещу "Продължаваме промяната".

Като пример за това той даде разпределението на комисиите в парламента. От ПП са искали 5 комисии, но не са получили нито една, а ГЕРБ и ДПС са демонстрирали разбирателство "на добро ниво" и с "Възраждане", така че регионалната комисия да отиде именно при партията на Костадин Костадинов.

ДПС получи две от най-важните комисии на 48 Народно събрание, Костадинов ще отговаря за българите в чужбина

Минчев, който е зам.-председател на Народното събрание, каза още, че наблюденията му за Вежди Рашидов показват, че когато води заседанията той най-много разчита на помощта на депутата от ГЕРБ Росен Желязков - "което е естествено", но и на Йордан Цонев от ДПС.

След като не са получили нито една от петте поискани комисии (енергетика, регионална, социална, антикорупционна и правна) от ПП са заявили желание за председателстване на комисията за младежта и спорта.

По думите на Минчев, последните развития около председателството на спортната комисия са създали впечатление, че "нещо се е случило извън парламента". Намеците са за намеса от страна на президентството.

В сряда депутатите от ПП и ДПС си отправиха взаимни обвинения относно избора на председателското място на комисията, след като Радостин Василев не беше избран за поста, въпреки че комисията е трябвало първоначално да отиде към ПП. Тя отиде при ДПС, а самият Василев каза, че аргументът за това е било "обаждане от президентството" и служебният министър на спорта Весела Лечева, срещу която той е подал сигнал в антикорупционната комисия (КПКОНПИ).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024