Преди 9 май: Русия пак сипе бомби над Киев, Одеса и други градове Снимка: © Getty

Широкомащабна вълна от удари по Киев, Одеса и цяла Украйна - Русия бомбардира отново масирано в навечерието на 9 май - т.нар. Ден на победата, в който от времената на СССР се чества победата над Нацистка Германия във Втората световна война.

Най-малко петима цивилни са ранени при въздушните нападения над Киев в последното денонощие.

Според кмета на Киев Виталий Кличко трима души са били ранени при взривове в квартал Соломянски, докато други двама са били ранени при падане на останки от дрон в квартал Святошин, и двата западно от центъра на столицата. Свидетели казват пред Ройтерс, че са чули множество експлозии в Киев през нощта, като местните власти на свой ред съобщават, че системите за противовъздушна отбрана са отблъсквали атаките. Засега не е ясно колко дрона са изстреляни срещу украинската столица.

В пристанищния град Одеса на Черно море руснаците са обстрелвали склад за хранителни стоки и ракети са предизвикри огромен пожар. Местната военна администрация публикува изображения на голяма конструкция, напълно обхваната от пламъци. Сирените за въздушно нападение звучаха с часове над приблизително две трети от Украйна, докато имаше и съобщения в медиите за експлозии в южния район на Херсон и в района на Запорожие на югоизток. Преди ден се разбра, че около атомната електроцентрала, която е под окупацията на Москва, се организира евакуация

Руските сили засилиха и обстрела на Бахмут, надявайки се да го превземат до вторник, каза украинският висш генерал, отговарящ за защитата на обсадения град. Руската група наемници "Вагнер" се отказа от плановете си да се изтегли, след като ръководителят ѝ Евгений Пригожин първо обяви, че войниците му напускат фронда заради липса на муниции, но ден по-късно ревизира това намерение. Твърди се, че пратка с боеприпаси е пристигнала.

През последните две седмици ударите също се засилиха по държани от Русия цели, особено в Крим. Украйна, без да потвърждава каквато и да е роля в тези атаки, казва, че унищожаването на вражеската инфраструктура е подготовка за нейното дългоочаквано наземно контранападение.

Пригожин се отказа от плановете си да изтегли „Вагнер“ от Бахмут


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024