Преди клетвата на Байдън, службите в САЩ “претърсват” най-мрачните кътчета в интернет Снимка: © Getty Images

"Мислете, преди да пишете. Следят ви. Аз го разбрах по трудния начин" - това е съветът, който човек с псевдоним CONN_WYNN отправя към съмишлениците във форума TheDonald.win. Както името на сайта подсказва, това е мястото за всички убедени привърженици на американския президент, които вярват, че именно той е победил на изборите от 3 ноември.

CONN_WYNN прави нещо повече - използва платформата, за да подбужда членовете й към силов обрат на изборния резултат. "Време е да оставим клавиатурите и да се бием за държавата си", пише той на 6 януари, в деня на бунта срещу Капитолия. Няколко дни по-късно човекът зад псевдонима ще предупреди читателите си да не повтарят собствените му грешки, защото агенти на ФБР са го посетили у дома в Сан Франциско.

От федералната агенция не потвърждават и не отричат за случилото се. Пред "Ройтерс" говорител на службата казва, че "ако е бил в списъка ни и твърди, че сме го посетили, значи най-вероятно сме го посетили".

Подобни призиви за съпротива срещу властта в името на Доналд Тръмп не са нищо ново. Преди щурма в Конгреса по време на окончателното сертифициране на изборния резултат, публикации от типа "Оставете клавиатурите, бийте се за държавата" едва ли щяха да заслужат мобилизиране на ресурс от ФБР.

Събитията от 6 януари и заплахите за повторение на бунта при клетвата на Джо Байдън на 20 януари обаче изправят службите за сигурност пред ново предизвикателство.

Директорът на ФБР Кристофър Рей отправи изрично предупреждение към хората, които си позволяват да подстрекават към насилие: "Няма да ви хареса, ако агентите на ФБР почукат на вратата ви в 6 ч. сутринта".

Ако досега привържениците на крайни и конспиративни идеологии не се притесняваха да разпространяват публични заплахи, мобилизирането на службите накара мнозина да потърсят по-непознати или затворени платформи за общуване.

Parler вече престана да съществува, след като беше премахната от Google, Apple и Amazon (облачната им услуга AWS спря достъпа на приложението до сървърите му, което практически блокира изцяло работата му).

Създателят на The Pirate Bay се подигра с провала на alt-right платформата Parler

Спирането на достъпа до приложения като Parler не е най-доброто решение от гледна точка на службите - често публичните платформи са най-лесният инструмент за откриване на заподозрените лица и проследяване на мотивите им.

Един от тях е Едуард Флореа - жител на Куинс, който е задържан при полицейска акция след отправянето на заплахи за насилие в Parler на 5 и 6 януари, преди спирането на хостинга от Amazon. Флореа е твърдял, че се организира с "въоръжени момчета в готовност за действие", като е заплашвал да убие първия чернокож сенатор от Джорджия - демократа Рафаел Уорнък. Пред съда адвокатът му описва тези публикации като "празни приказки в интернет".

Това обаче не изчерпва онлайн-ресурсите на крайното крило в САЩ. Някои от привържениците му преминаха към Telegram, други - към по-непопулярни сайтове-клонинги на Facebook като MeWe.

Свалянията на app-а на Telegram в САЩ са се увеличили с 1,2 млн. броя в САЩ в седмицата, в която избухнаха бунтовете в Конгреса - почти тройно повече от предходния седемдневен период. Един от потребителите му е Енрике Тарио - лидер на неонацистката групировка Proud Boys.

Шварценегер сравни бунта в Капитолия с Кристалната нощ: Тръмп е най-лошият президент в историята

Увеличението на интереса към MeWe е почти седемкратно на територията на Съединените щати. Alt-right платформата Gab.com е увеличила потребителите си с 2,3 милиона души за седмица.

Междувременно ФБР работи активно с потребителите в масовите социални мрежи, докато издирва улики за самоличността на участниците в щурма - службата е получила близо 100 000 сигнала за подготвяно насилие, свързано с изборите или с церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън.

Някои от alt-right групите предупреждават членовете си да избягват поканите за въоръжени демонстрации, които получават в онлайн-платформите (независимо дали са съгласни с тях или не), защото те може да се окажат "капан", заложен от федералните агенти.

Една от най-големите трудности за контраразузнавателната агенция е да разграничи реалните намерения за политическо насилие от онези "смели" публикации, чиито автори всъщност никога не биха посмели да се замесят в размирици извън онлайн пространството.

Как службите за сигурност допуснаха щурма в Конгреса на САЩ

Грешките може да имат изключително тежки последствия - като необяснимото подценяване на доказателствата за подготвяното насилие срещу Конгреса на 6 януари.

Дни преди щурмът да се случи, публичните онлайн форуми са били пълни със заплахи за саморазправа с конгресмените и размяна на съвети за вземане на заложници.

ФБР призова всички национални служби за охрана на обществения ред да бъдат в готовност за евентуални въоръжени протести във Вашингтон и щатските столици в дните около 20 януари.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024