Алексей Навални е написал мемоари. Книгата излиза през есента Снимка: © Getty Images

В годините преди смъртта си в руски арктически затвор най-големият критик на Владимир Путин - Алексей Навални, е написал мемоари за живота си.

Озаглавена "Патриот", книгата ще бъде публикувана в САЩ от издателство "Knopf" на 22 октомври. Първият тираж ще е от половин милион екземпляра, съобщи New York Times. Мемоарите ще бъдат пуснати в продажба в няколко държави едновременно, включително и на руски език.

Алексей Навални беше погребан на 1 март след кратко църковно опело, на което Юлия Навалная и децата им не присъстваха. Поклонението в Москва се превърна и в своеобразен протест срещу режима в Кремъл, на който се чуха и възгласи "Путин е убиец" и "Не войната”.

Още в първите часове след новината за смъртта на съпруга ѝ в арктически затвор Юлия Навалная обеща, че ще продължи делото му, а няколко дни по-късно произнесе реч в Европейския парламент, в която заяви, че ще осъществи мечтата му за "прекрасната Русия на бъдещето".

"Патриот", в която Алексей разказва историята си, е последна проява на непокорство, заяви в изявление Навалная.

По думите ѝ написаното в книгата "може да има стимулиращ ефект върху неговите последователи".

"Тази книга е свидетелство не само за живота на Алексей, но и за неговата непоколебима отдаденост на борбата срещу диктатурата - борба, за която той даде всичко, включително живота си. На страниците ѝ читателите ще се запознаят с човека, когото дълбоко обичам - човек с дълбока почтеност и непоколебима смелост. Споделянето на неговата история не само ще почете паметта му, но и ще вдъхнови другите да отстояват това, което е правилно, и никога да не губят от поглед ценностите, които наистина имат значение", каза тя.

В съобщение до медиите от "Knopf" заявиха, че мемоарите "изразяват пълната убеденост на Навални, че на промяната не може да се противостои и тя ще дойде".

Според представител на изданието руският опозиционер сам е написал мемоарите си, като някои части е продиктувал, а Юлия Навалная работи с издателството за редактиране и финализиране на ръкописа. Той обхваща младостта му, издигането му като политически активист, брака и семейството му, политическата му кариера като опозиционен лидер, както и опитите за покушение срещу него и атаките срещу близките му.

Навални е започнал да работи по мемоарите си в Германия, където се възстановява именно след опита да бъде убит чрез отравяне с нервнопаралитичното вещество ночивок от агенти на Федералната служба за сигурност на Русия. Че тя стои зад покушението разкри разследване, документирано във филма "Навални", който спечели "Оскар" за документалистика.


Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални

Отровен ли е Навални с новичок? Говори един от учените, разработили отровата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024