Преди среща на Източния фланг на НАТО: Радев обвини партиите, че виждат армията "като донор" на Киев Снимка: © Screenshot

Часове преди да замине за Варшава за среща на върха на Източния фланг на НАТО, посветена на войната в Украйна, в която ще участва и американският президент Джо Байдън, президентът Румен Радев не пропусна отново да нападне партиите, които настояват България да прати оръжие на Киев.

Този път Радев не ги нарече "войнолюбци", но обяви: "Недопустимо е в тази изключително сложна среда за сигурност немалка част от политическите партии да гледат на въоръжените ни сили не като на гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, а като на донор за въоръжените сили на Украйна".

Формации не бяха назовани по име, но Радев каза, че "това е единственото, което ги интересува, когато се говори за армията - как тя трябва да даде своите оръжия".

Обвини и 48-ото Народно събрание, което отказа да разгледа концепцията за модернизация и превъоръжаване на българската армия, внесена от Министерския съвет. Срещу документа се обявиха най-вече от ГЕРБ с твърдението, че служебното правителство иска "да се подпише празен чек".

Президентът отново каза, че т.нар. "триъгълни сделки" - изпращане на старо въоръжение в Украйна срещу компенсации от западните съюзници с нови, няма да решат нито един проблем на българската армия.

Радев говори преди годишния отчет на началника на отбраната за състоянието на въоръжените сили. В доклада се отчитат същите дефицити в армията като през последните няколко години: закъсняла модернизация и превъоръжаване, липса на ресурс, липса на хора.

Следобед президентът заминава за Варшава, къде ще е и американският президент Джо Байдън.

Към Източния фланг на НАТО и формата Б9, който се събира в полската столица, принадлежат България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. На срещата този път ще бъде и Байдън, който преди ден изненадващо посети Киев и обяви пореден пакет помощ за нападната от Русия преди година страна, в това число и още оръжие и боеприпаси. Стойността на новия пакет ще е половин милиард долара. За засилване на доставките на оръжие призова и ЕС.

Румен Радев отдавна е против изпращането на военна помощ от България за Киев - въпреки че има решение за предоставянето на такава помощ, взето от 48-ото Народно събрание. Единствената друга държава в ЕС и НАТО, която не подкрепя Украйна във войната на Русия на нейна територия с оръжие, е Унгария.

Форматът от 9 държави бе обособен в Букурещ през 2014 г., след като Русия анексира незаконно украинския полуостров Крим и започна масирано военно присъствие в Черно море.

Тъй като войната в Украйна продължава вече година и край не се вижда, част от държавите в Б9 са притеснени, че Владимир Путин може да предприеме военни действия срещу тях следващия път, ако сега успее.

Джо Байдън се срещна във вторник във Варшава с президента на Молдова Мая Санду, която миналата седмица заяви, че Москва стои зад заговор за сваляне на правителството на нейната страна с помощта на външни саботьори.

Притисната между Украйна и Румъния и една от най-бедните страни в Европа, източноевропейската нация има исторически връзки с Русия, но иска да се присъедини към 27-членния Европейски съюз. В изказването си Байдън подкрепи кандидатурата на Молдова за присъединяване към ЕС

„Горд съм да стоя до вас и до свободолюбивия народ на Молдова“, каза Байдън за Санду и нейната страна в обръщението си във вторник.

Откакто Русия нахлу в Украйна преди близо година, Молдова, бивша съветска република с около 2,6 милиона души, се стреми да изгради по-тесни връзки със западните си партньори. Миналия юни тя получи статут на кандидатка за членство в ЕС в същия ден като Украйна.

Белият дом вече похвали няколко страни от източния фланг, включително Полша, Литва и Румъния, които през последната година са сред най-активните в помощта за Украйна. Джо Байдън обърна специално внимание на усилията на Полша. Страната е домакин на около 1,5 милиона украински бежанци и е предоставила 3,8 милиарда долара военна и икономическа помощ на Киев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024