БЛС не се трогна от скандалния запис в "Пирогов": "Не е наша работа да искаме оставки"

Българският лекарски съюз отказва да заеме позиция по скандалния запис от Пирогов, в който се чува как медици от спешната болница отправят закани срещу близките на починалата 15-годишна Даная.

Председателят на съсловната организация Иван Маджаров призна, че заплахите "да усетят болката" са "лоши думи, изречени от устата на който и да е, не само лекар", но изцяло отмести решаването на проблема към съда.

Това се случва цяла седмица след публикуването на второто разследване на Валя Ахчиева по темата, в което беше включен и запис от среща на Медицинския съвет на "Пирогов".

БЛС се активира едва след като здравният министър Христо Хинков ги предизвика да отнемат лекарските правомощия на човека, който изрича тези заплахи.

От изявлението на Маджаров се разбра, че това изобщо няма да се случи, защото нямало как да се установи "кой какво казва" в записа.

"Думите, за които се твърдят, че са изречени от лекари в някакъв запис, са лоши думи, изречени от устата, на който и да е, не само от тази на лекар. Друг е въпросът да се запитаме - в коя съдебна зала подобни записи се признават за доказателство? Защото при съвременните технологии, не твърдя, че е фалшив, може и да е истински, но съвременните технологии позволяват всичко това да се направи", обяви Маджаров.

Бившият депутат и член на фондация "Даная" Кремена Кунева обаче публично посочи проф. Асен Балтов - бившия директор на "Пирогов", като автор на изказването за "болката".

До момента Балтов не е коментирал случая "Даная" публично. Не е коментирал и съдържанието на записа.

Маджаров не изключи и да има "индивидуална, колективна или административна нередност, която би могла да е довела до лошия резултат" - т.е. смъртта на 15-годишното дете.

Но в БЛС държали "да не се посочва виновният с пръст предварително, а да се изчака, тъй като ние сме една демократична страна с правораздавателна система и съд, да се докаже вината.

"Може да се окаже, че наистина има пропуски в организацията, но самият факт, че майката на Даная търсеше какво се е случило, съм сигурен, че вече доведе до промени в организацията на Пирогов", каза тази сутрин Маджаров в интервю за Nova News.

Не става ясно какви са тези промени и защо се наложи майката на починало дете да посвети последната година от живота си, за да принуди държавна здравна институция да се реформира - на фона на заплахите с ответна реакция срещу жената.

Според Маджаров не било работа на съсловната организация "да иска оставки на директори, ние никога не сме го правили".

Етичната комисия не се е самосезирала и за проверка на публично изнесените факти за безобразно отношение на ръководни кадри в "Пирогов" към майката на Даная по време на лечението на детето и след това.

"Когато има нарушение на морално-етичните норми, само тогава Етичната комисия има права да наложи акт на наказание. Първото наказание е порицание, второто е от три до пет минимални заплати. Най-голямото наказание е заличаване от регистъра от три месеца до една година", каза той.

На въпрос за допуснатите нарушения, доказани от втората проверка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", Маджаров отново омаловажи скандалния случай, коментирайки, че "във всяка система и във всяка държава има такива нарушения".

Според него вече е време майката на Даная, Ани Стоянова, да се обърне към съда, защото "цялата ситуация се изкривява към атака към цялата болница".

Какво пише в Кодекса за професионална етика на лекарите в България

Чл. 2. Лекарската професия се основава на следните ценности:

1. професионална компетентност и отговорност;
2. честност, човечност, милосърдие;
3. добросъвестност;
4. тактичност в отношенията с пациентите, колегите и обществото;
5. неприязън към самонадеяността и самохвалството;
6. вежливост към пациента и неговите близки;
7. психологичен подход към болния;
8. толерантност към религиозните убеждения, етническите традиции, политическите убеждения и политическата принадлежност на личността;
9. еднакво отношение към болните с различно обществено, социално и материално положение.

Чл. 6. Лекарят има право на свобода за лекуване на пациентите си без външно влияние или намеса върху неговата професионална оценка, решения и действия, като поема отговорността за това.

Чл. 8. Компетентността на лекаря, качеството на медицинското обслужване и грижите за пациента, както и контролът върху тях трябва да бъдат поставени в центъра на вниманието на лекарската дейност.

Чл. 10. Лекарят признава и защитава правата на своите пациенти така, както са посочени в Декларацията на Световната медицинска асоциация (Лисабон, 1981 г.) и се отнася с уважение към достойнството на човешката личност.

Чл. 13. Всеки лекар в ежедневната си дейност се стреми да утвърждава собствения си и на съсловието авторитет, като дори извън рамките на професионалната си дейност се въздържа от постъпки и действия, които биха уронили честта или достойнството на лекарската професия.


Хинков призова за отнемане на лекарски права след скандалния запис от "Пирогов"

Втора проверка на "Медицински надзор" по случая Даная откри нарушения в "Пирогов" и "ИСУЛ"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петков разкри връзки на Атанас Русев с Пашата и видя предварителен сценарий в скандала около "Корал"

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024