"Престъпление" и "саботаж", които "всяват паника": Реакции за апокалиптичните прогнози на Велкова Снимка: © Screenshot/Nova

"Тайният" доклад с апокалиптични прогнози на Министерството на финансите (МФ), който заплашва с фалит на държавата и предвижда риск за фиксирания курс на лева към еврото, провокира серия от реакции сред експерти и политици.

В голямата си част много от тях оспорват думите на финансовата министърка Росица Велкова. В сряда тя говереше за възможност от евентуален фалит - макар и само на теория, а само ден по-късно обърна прогнозите си на 180 градуса.

Според икономиста Георги Вулджев такива изказвания са "много опасни" и Българската народна банка (БНБ) с право ги е оценила като "некомпетентни и безотговорни".

"Такива неща е много опасно да се говорят публично, защото когато финансов министър излезе да каже - дори теоретично - че има някакъв риск за валутния курс това веднага създава предпоставки за паника на финансовите пазари и оттам да има някаква спекулативна атака", коментира експертът пред предаването "Здравей, България"

Вулджев смята, че финансовият министър би трябвало много добре да знае това. Той поставя под съмнение защо Велкова си позволява да говори толкова директно за подобни мрачни сценарии.

"Това служебно министерство (на финансите) дори да има добри намерения си върши работата много некомпетенто, всявайки такава паника, защото тези рискове не са от днес или вчера. За тези фискални рискове предупреждаваме още от една година, когато се обсъждаха увеличения на пенсии, помощи и т.н. Самото министерство го знае. Под въпрос е защо те, като бяха наясно с тези рискове, в крайна сметка се отказа да предлагат техен редовен бюджет", твърди той.

Банкерът Левон Хампарцумян определя изтеклия през "24 часа" и "Труд" доклад за "един дърварски предизборен документ" и смята, че аргументите на МФ са по-скоро политически.

"Отново идват продавачите на страх и започват да ни продават страховете - че няма да влезем в еврозоната и смесица от алармистки твърдения - може би рационални и с добри намерения, но в крайна сметка с непрофесионален начин на представяне", коментира Хампарцумян.

Той обръща внимание на това как служебното правителство не е предложило свой бюджет, сега се оплаква от това, че такъв няма, а в същото време съществува 30-годишна стратегия в областта на енергетиката без реално да има предварително предвидени от правителството приходи и разходи за тази година - "Бюджет няма, но има 30 годишна стратегия за енергетиката".

"Законите на икономиката никой не може да ги смени. Необоснованото вдигане на доходите помпа инфлацията. В един момент не е важно колко ти е пенсията или минималната работна заплата, а какво можеш да купиш с нея. (...) Ако политиците правят неразумни неща, няма как да не катастрофираме, защото има икономически закони, които те не могат да управляват", обясни още Хампарцумян.

Икономистът Владимир Сираков зае по-колеблива позиция, като каза, че обрисуваните "катастрофични рискове са доста възможни". Той обаче уточни, че това можело да се случи "евентуално при един катастрофичен сценарий от гледна точка на управление на фискалната политика".

Според него такива дебати били полезни и важни за обществото, защото "популизмът избуява все повече и всички партии обещават повече харчове, което ще породи проблеми". Той обаче заключи, че към момента нито има риск за директен фалит на държавата, нито за паричния съвет и обезпечаването на лева с еврото.

Старши икономистът на Института за пазарна икономика Георги Ангелов също не вижда основания за твърденията на МФ и посочи, че няма риск за фиксирания курс лева-евро, тъй като БНБ има рекордни валутни резерви и това не би било проблем: "дори всички да отидат да си обърнат левовете в евро пак ще има за всички".

"Финансовият министър трябва да знае много неща. Без бюджет ние не знаем какво става. Сега имаме приходи за януари и февруари, ама те повече ли са или по-малко от планираните. Няма как да знаем, караме месец за месец. Това е абсолютно несериозно", обясни той по повод все така липсващия редовен бюджет.Според Ангелов най-големият разход на страната са компенсациите за бизнеса.

“Огромният харч бяха онези 5 млн.лв. компенсации за тока на бизнеса, които директно отидоха в наливане на свръхпечалба. Сега ще ги обложим, за да ги вземем обратното. Вижте колкот е абсурдно. Помпаме печалби и след това си ги взимаме обратно. Това не се прави по този начин”, каза той.

И политиците недоумяват

Изненада и възмущение от мрачните прогнози на финансовото министерство изразиха и някои политици. Георги Ганев, икономист и настоящ кандидат-депутат на ПП-ДБ, смята, че изказването на Велкова в сряда "всява паника по време на предизборна кампания".

"В говоренето от днес се прокрадва една противоречаща на всички останали послания идея - че въпреки апокалипсисът, служебният кабинет все още е в способност да предложи бюджет с предвиден дефицит от до 3%. Звучи почти като чудодейство, ако картината е наистина толкова страшна. Но всъщност трикът е стар: рисува се апокалипсис, за да се оправдаят по-ниски темпове на нарастване на разходи, от които трудно се краде, за да има по-високи темпове на нарастване на разходи, от които се краде лесно и с добре смазани схеми", пише той в своя публикация във Facebook.

Според него, с тази реторика се цели българските финанси да се върнат към "доскорошните практики на крадене за сметка на гражданите".

"И те ще бъдат стабилно окрадени, отново. И ще стоят стабилно бедни, отново", пише Ганев.

Подобно виждане за нещата има и кандидат-депутатът от "Левицата" Георги Кадиев, който смята, че това е "саботаж" на валутния борд, и влизането на страната в еврозоната.

"Това е престъпление. В доклада на министърката има текст, в който е записано, че има риск за курса на лева, установен от валутния борд“, допълва той.

Кадиев не изключва и изказванията на финансовата министърка да са координирани с тези на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заговори за дефицити от 7% от БВП дни докладът да изтече към медиите.

В последните няколко дни Борисов многократно призовава министърката "да извади реалното състояние на държавата", "заради безумните решения на парламентите, включително нашите депутати, които се поддадоха на популизма".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024