"Продължаваме промяната" се събира, за да реши какво да прави с втория мандат Снимка: © "Продължаваме промяната"/ Facebook

"Продължаваме промяната" - една от партиите в коалицията ПП-ДБ, ще проведе Национален съвет в събота, на който трябва да вземе решение какво ще прави с втория мандат.

На срещата ПП ще обсъди дали да подкрепи искането на своите партньори от "Демократична България" да бъде направен опит за съставяне на правителство.

По-рано "Да, България" и ДСБ дадоха знак, че коалицията трябва да се опита да реализира мандат, като установи антикорупционно мнозинство и "технически кабинет" в 50-ото Народно събрание. Идеята за това се роди при обсъждания за получаване на евентуален трети мандат.

Нещата в парламента обаче се промениха тази седмица, когато групата на ДПС стана четвърта по численост, след като се разцепи и остана с 24 души по-малко. Партията изгуби възможността да получи втория мандат за правителство и той ще бъде връчен на новата втора по численост група в парламента - ПП-ДБ.

В своя декларация от миналата седмица "Да, България" заговори за формиране на "широко програмно правителство", което да се обедини около антикорупционни реформи, сред които попълване на ключови регулатори, реформа на службите и Изборния кодекс, както и "елиминиране на модела "Пеевски".

Досега позицията на "Продължаваме промяната" беше, че коалицията трябва да остане опозиция в 50-ото Народно събрание. Нещата обаче са динамични. Депутатът Лена Бориславова заяви, че предстои да се обсъди как втората парламентарна сила ще подходи след връчването на втория мандат:

"Ситуацията е променена, така че ние сме в преговори с нашите колеги и надявам се в най-скоро време да имаме официална позиция, с която ще ви запознаем", е цитирана да казва Бориславова пред БНР.

Към момента не е ясно дали правителство, съставено с втория мандат на ПП-ДБ, би получило нужната подкрепа. От ГЕРБ казват, че няма да подкрепят кабинет, съставен с втория или с третия мандат.

В петък депутатът Джевдет Чакъров - един от отцепилите се от ДПС, допусна, че верните на Ахмед Доган биха подкрепили правителство на ПП-ДБ, но трябва да видят каква програма ще бъде предложена.

"Искаме стабилизиране на политическата ситуация, осъзнаваме отговорностите си. Вече се е случвало обединение на политическия спектър и пак може да стане. Ако има добри предложения, може да ги подкрепим", коментира Чакъров.

Президентът Румен Радев обяви вече, че възнамерява да връчи втория мандат следващата седмица.

Президентът Румен Радев Радев чака ПП-ДБ да каже дали остава опозиция и обяви кога ще връчи втория мандат

ГЕРБ предварително отряза ДБ за правителство с третия мандат

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ДСБ иска третия мандат за "технически кабинет и съхраняване на парламентарната република"

“Да, България“ ще търси антикорупционно мнозинство в 50-ото НС преди третия мандат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024