Проектокабинетът "Габровски", или как партийният гръб стана "дефект" в политиката Снимка: © Президентство

"Професионалисти, които са отдалечени от ярка партийна оцветка" - това, според Николай Габровски, би трябвало да е общото кратно между кандидатите му за министри с мандат на ГЕРБ.

Ако за административния опит на повечето от тях не може да се спори, има основателни причини за съмнения във втората част от това условие - търсения ефект на политически неутралитет.

Кандидатите, които нямат никаква връзка с досегашните управления на България и с кадровата политика на големите партии, се броят на пръстите на едната ръка (Вижте графиката по-долу).

Единствените предложения за министри, които досега не са били членове на Министерски съвет или политически кабинети, депутати, посланици, членове на партийни листи за Народното събрание, както и ръководни кадри в държавни и общински институции, са тримата лекари в екипа на проф. Габровски, както и предложената за министър на иновациите Милена Стойчева.

Всички останали са участвали в поне едно управление от кабинета "Сакскобургготски" насам или имат благословия за административната си кариера от ГЕРБ, БСП, ДПС, или Румен Радев.

  • Политическото минало не е проблем само по себе си - но изисква ясно поемане на отговорност за номинациите, каквато никой извън Николай Габровски не е заявил досега.
  • Лично той ракзаза, че е съгласувал част от предложенията си за министри със зам.-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев, след като в "Панорама" твърдеше, че не е обсъждал състава на кабинета с Бойко Борисов.

Това е най-видимо при трите кандидатки за вицепремиери Миглена Тачева, Меглена Плугчиева и Малина Крумова - всяка от тях е заемала висока позиция в управлението на държавата през последните 20 години, в повечето случаи с профил, предполагащ комуникация с ЕК по най-сериозните им проблеми с България. Къде по-успешна, къде не чак толкова.

В инфографиката можете да видите какви са досегашните позиции на предложените от Николай Габровски кандидати за министри:

Плугчиева например беше върната като посланик от Германия през 2008, за да създаде липсващата европейска връзка на кабинета "Станишев", след като фондовете на България бяха замразени заради корупцията по високите етажи на властта.

Тачева управляваше Министерството на правосъдието в първите години на членството в ЕС, когато напредъкът в съдебната власт и вътрешните работи се следеше под лупа. По-интересното обаче започва след това.

  • Докато Миглена Тачева е член на Надзорния съвет на "Инвестбанк" след 2011 г., бъдещият депутат от ИТН Любомир Каримански става изпълнителен директор на финансовата институция.
  • Миналото му в банката стана причината ПП да не разреши избирането му за управител на БНБ. Днес той е съветник на финансовия министър в четвъртия пореден служебен кабинет на президента.

Освен Малина Крумова, която е работила еднакво добре и с ГЕРБ, и с Румен Радев, по-забележителната "топлата връзка" е Николай Павлов, чието отстраняване от "Булгаргаз" обедини интересите на иначе заклети противници за сваляне на кабинета на Кирил Петков.

  • Историята се повтаря: Радев спечели два поредни избора през 2016 и 2021 г., за да сложи край на модела на властване на Борисов, така както Борисов дойде на власт с обещание да сложи край на деградиралата система от зависимости по време на Тройната коалиция.
  • Днес и двамата нямат проблеми да върнат в управлението кадри от режимите, чиито антиподи всъщност трябваше да бъдат.

Колкото до яркостта на "партийните оцветки" - границите тук са размити от години.

  • Актьорът Ириней Константинов ръководи общинския театър "София" още от времето на кметския мандат на Борисов, като подкрепяше лично и Цецка Цачева, и Анастас Герджиков като кандидати на ГЕРБ за президент.
  • Издателят Мартин Захариев формално е безпартиен - представител на туристическото лоби, което ще може само да управлява министерството си - но по време на кабинета "Орешарски" беше депутат от БСП, при това председател на парламентарна комисия.
  • Прошко Прошков, който е предложен за министър на транспорта, е преминал през три отделни партии за последните 15 години - от ДСБ, през ДБГ на Меглена Кунева, до ГЕРБ, чийто общински съветник в София е до днес.
  • Съпругът на олимпийската шампионка Стойка Кръстева - Борил - е бил кандидат за депутат на ГЕРБ през 2021 г. Не е ясно кое от двете му качества е натежало повече за номинацията.

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024