Снимка: © Булевард България

Българската прокуратура чака уведомление от органите на МВР за образуване на досъдебно производство след арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви пред Нова ТВ, че съгласно наказателно-процесуалния кодекс, в неотложни случаи ГД „Национална полиция“ може да извършва претърсвания и изземвания без разрешение от съда. Протоколът трябва да се представи на наблюдаващ прокурор, а той да го връчи на съдията не по-късно от 24 часа след това.

Борисов беше задържан за 24 часа по време на акция в дома му в Банкя в четвъртък вечер. От МВР първоначално обявиха, че става дума за мащабна операция във връзка със 120 сигнала на Европейската прокуратура в България. Адвокатът на Борисов - Менко Менков, обясни, че лидерът на ГЕРБ е задържан в хода на разследване, образувано на 17 март 2022 г. по сигнала на гражданското сдружение "БОЕЦ" от 10 декември 2021 г. Като основание за задържането му е посочен текстът от Наказателния кодекс, който се отнася за изнудване.

Попитана дали ПРБ може да изиска материалите от европрокуратурата, Сийка Милева не отговори конкретно и каза само, че от държавното обвинение чакат органите на МВР за образуване на досъдебно производство.

Говорителят на Иван Гешев отговори на твърденията, че прокуратурата разпъва чадър над бившите управляващи, с думите: „Аз няма да коментирам политически изказвания, всеки казус за българската прокуратура е важен, работим по всеки един случай съгласно българското законодателство“.

Тя каза, че при срещата с главния европейски прокурор Лаура Кьовеши, която пристигна у нас, не са били коментирани въпроси по 120-те сигнала.

От екипа на Кьовеши намекнаха, че срещата с Гешев е била формална и от вежливост. Според Сийка Милева дискусията била „много позитивна“ и на нея били обсъдени „въпроси от взаимен интерес“.

„Никой не знае кой ще разследва това досъдебно производство – дали европрокуратурата, или българската“, каза тя за случаите на Борисов, Горанов и Арнаудова.

Тримата са част от показанията на обвинения бизнесмен Васил Божков, който е говорил пред Европейската прокуратура, че е плащал около 60 милиона лева на Горанов и Борисов през изминалите години, докато разрастването на хазартния му бизнес беше толерирано от държавата. Според него Арнаудова всеки месец посещавала офиса му.

Съпругът на Севделина Арнаудова: Арестуваха я пред детето ни, иззеха телефони и командировъчни

Сийка Милева отхвърли всякакви въпроси за разследването по тази линия, като заяви, че то било под надзора на Специализираната прокуратура. „Не мога да коментирам на какъв етап е. Спецпрокуратурата непрекъснато пуска съобщения по делата с висок обществен интерес".

На въпрос дали от ПРБ са знаели за показанията на Божков пред европрокуратурата, тя каза: „Не ми е известно“.

Според Милева прокуратурата не се чувства заобиколена или изолирана. „Защо да се чувстваме заобиколени – ако ни бъдат докладвани материалите по разследването, претърсвания, изземвания, ние ще ги дадем пред съда. Наблюдаващият прокурор ще анализира какви са събраните доказателства“, заяви говорителят на Иван Гешев.

Междувременно стана ясно още, че Бойко Борисов не е бил разпитван в сградата на ГД "Национална полиция", където прекара нощта. Това е заявил адвокатът му Менко Менков пред Нова ТВ. По думите на Менков - Борисов е изкарал нощта на дървена пейка.


Румен Радев: Справедливостта не възтържествува, докато не се произнесе съдът

Кирил Петков: Давам пълна свобода на всички органи

Асен Василев за акцията срещу Борисов: Най-накрая се действа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти