Прокуратурата е заплашвала бивш здравен министър със "силови методи" Снимка: © bTV

Човек на високо ниво от прокуратурата е заплашвал бившия здравен министър и бивш председател на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. За това разказа самата тя в интервю пред bTV.

Заплахите към Сербезова са били отправени преди тя стане министър на здравеопазването в кабинета "Петков", но са били по време на COVID пандемията, когато е оглавявала фармацевтичния съюз.

Тя потвърди, че служител на прокуратурата се е свързал с нея след среща с тогавашния прокурор Иван Гешев. Причината за заплахите са били нейни оплаквания в началото на пандемията за начина, по който прокуратурата извършва проверките си за цената на лекарствата.

"Сигнализирах, че има недостиг на лекарства, а проверките в аптеките бяха от 5-6 институции наведнъж. Самата среща с Иван Гешев мина професионално и дистанцирано без никакви ангажименти. Казахме, че ще съдействаме и помолих за човечност, да не се злоупотребява и да не се окаля имиджът на фармацевтите", обясни Сербезова.

Два дни по-късно обаче представител на прокуратурата ѝ се обажда по телефона: "Този човек ми каза: "Ако не престанете да ревете за проверките, към Вас ще бъдат приложени силови мерки. Имал е предвид лично мен".

Сербезова отказа да конкретизира кой точно е служителят отправил тази заплаха, тъй като в момента по случая се води съдебно дело. В понеделник обаче съдия Владислава Цариградска даде интервю пред Nova, в което обяви, че е получила ново предупреждение да спре да говори, като заплахата е дошла през обща позната с Веселин Иванов - шеф на дирекция "Публична комуникация" в прокуратурата.

Според Цариградска - този човек е отправял сходни заплахи и срещу Асена Сербезова. Бившият здравен министър обаче не потвърди, но и не отрече, че става дума именно за Иванов.

Малко след обаждането тя получава обвинения, като според нея събитията са свързани. През октомври 2020 г. Сербезова получава обвинения във връзка с нейни интервюта по време на извънредното положение през март за евентуални проблеми с лекарствата. По тази причина Софийската районна прокуратурата започва разследване срещу нея за всяване на паника.

Бившият здравен министър обясни пред bTV, че не знае дали хората, които са я заплашили със "силови мерки", са свързани с групата около Мартин Божанов - Нотариуса.

Още по темата:

Съдия Цариградска отново е заплашвана: "Кажи на тая жена да се кротне"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024