Прокуратурата като играчка и диплома с тройки  - Борислав Сарафов внесе концепцията си за прокуратурата

Единственият кандидат за главен прокурор и изпълняващ функциите на главен прокурор Борислав Сарафов внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) концепцията си за развитие на прокуратурата в следващите 7 години.

В нея той на няколко пъти атакува бившия главен прокурор Иван Гешев, критикува съдебната реформа и промените в конституцията и мотивира кандидатурата си с "отговорността да не загубим положителната инерция и посока, в която вървим".

Сред документите, които Сарафов внася е и диплома от школата на МВР в Симеоново - Висш институт на МВР, факултет "Национална полиция", специалност Право и "Охрана на обществения ред и борба с престъпността".

От документа става ясно, че Сарафов е завършил със среден успех 4,45. В дипломата си Сарафов като има тройки по криминалистика, история на БКП, финансово право, облигационно право, КАТ, търговско право, бойна-полицейска подготовка.

Борислав Сарафов пое функциите на главен прокурор, след като преди това беше заместник на Иван Гешев, но вамата влязоха в конфликт след взрива до колата бившия главен прокурор. В концепцията си за развитието на прокуратурата, той няколко пъти споменава предшественика си, като определя прокуратурата като "играчка" в ръцете му.

"Прокуратурата изглеждаше като играчка в ръцете на предишния главен прокурор без никакви реални приоритети, свързани с престъпността, заиграваща се политически и управлявана авторитарно", пише Сарафов.

В концепцията си Сарафов твърди, че за времето начело е успял да "нормализира работата" в прокуратурата, която вече е излязла от "калния терен на политиката", но визията му за развитие не съдържа конкретика.

"Като човек и ръководител не позволявам насаждането на страх, раболепие и сляпо подчинение и не се съсредоточавам върху проблемите и различията, а винаги търся общия, взаимен интерес – за институцията и за хората, които работят в нея", казва още Сарафов, докато критикува съдебната реформа до момента.

Той посочва, че излага своите възгледи, „но и идеи, които са споделяли с него колеги от различни структури и звена на прокуратурата и следствените служби“.

Борислав Сарафов заявява още, че иска да поеме отговорността, за да не „загубим положителната инерция и посока, в която вървим – да отстояваме законността“.

Борислав Сарафов Адвокати от цялата страна излизат на протест срещу избора на Сарафов за главен прокурор

Сарафов забеляза заплахите срещу съдия Цариградска

Владислава Цариградска: Животът на 800 съдии се контролира от прокурорски проверки и СРС-та


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Алфа Рисърч": Заявката за правителство мобилизира твърдото ядро на ГЕРБ

Седем партии влизат в 51-вия парламент, ДПС-Пеевски е близо до ДПС-Доган

08:08 - 24.10.2024