Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков Снимка: © Булевард България

Прокуратурата иска 15 години затвор за Кристиан Николов, обвиняем за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков.

Софийският апелативен съд разглежда делото на втора инстанция, след като през март Николов беше осъден на 9 години лишаване от свобода на първа инстанция. Тезата на прокуратурата е, че катастрофата е извършена не по непредпазливост, а с евентуален умисъл, тъй като шофьорът не се е опитал да я предотврати и е бил под въздействието на четири различни вида наркотици.

От държавния орган се опитаха да защитят версията за умишлено престъпление още на първа истанция, но магистратите отхвърлиха аргументите на обвинението и отсъдиха, че Николов е извършил деянието по непредпазливост и непредумишлено.

Сега държавното обвинение отново настояват Николов да получи по-тежката присъда от 15 години затвор, аргументирайки повторчо, че деянието е било умишлено. Максималното наказание по този член от Наказателния кодекс, на който се позовава прокуратурата, е 20 години.

Осъдиха Кристиан Николов на 9 г. затвор за смъртта на Милен Цветков

Популярният телевизионен водещ Милен Цветков загина в катастрофата през 2020 г., когато 22-годишният Кристиан Николов се вряза в колата му на кръстовище пред столичния мол „Парадайз“. Младежът се е движил с превишена скорост, като държавното обвинение посочва, че в последните метри преди удари обвиняемият я е ускорил, вместо да я намали.

Милен Цветков почина вследствие на причинените от инцидента травми. На 19 април тази година се навършиха две години от смъртта на журналиста.

Защитата на подсъдимия поиска от съда да бъде назначена нова експертиза, с която да се установи дълготрайния ефект от приемането на наркотици и алкохол, както и повторна експертиза за лице, което е взело пробите, но съдът отхвърли исканията.

Делото влезе в ход, след като на два пъти то беше отлагано. Първият път причината беше, че адвокатите на обвиняемия не могат да се явят заради болест. Вторият път самият Николов не можа да присъства, защото бил контактен с хора, болни от COVID-19.


Адвокатът на близките на Милен Цветков: Ще настояваме за затвор от 10 до 20 г. за Кристиан Николов

Смъртта на Милен Цветков е била неизбежна заради травмите от удара


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024