Прокуратурата проверява Михаил Стойнов заради "Кодгейт"

Зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е обект на прокурорска проверка заради снимането на кода от машините за гласуване преди първия тур на изборите.

Това беше поводът за прословутия доклад на ДАНС, "развързал ръцете" на ЦИК да забрани използването на устройствата на 29 октомври.

Според източници на "Сега" - има вероятност Стойнов да бъде обвинен за предполагемо компютърно престъпление.

В момента се изготвя експертиза, която трябва да установи дали той е нарушил закона с действията си в дните преди финалното удостоверяване на сигурността на машините.

Прокуратурата е образувала и досъдебно производство по сигнала на ръководителя на Стойнов - министър Александър Йоловски.

Зам.-министърът на ел. управление Стойнов Стойнов обвини ДАНС в лъжа - 4 часа разпит забавил удостоверяването на машините

В разгара на скандала с т.нар. "Кодгейт" Йоловски беше обявил пред депутати на Председателски съвет в Народното събрание, че е подлаган на натиск и заплахи от страна на лидера на ПП Кирил Петков и бившия министър на електронното управление Божидар Божанов за предполагаеми обществени поръчки за 650 млн. лв.

Йоловски получи държавна охрана заради опасения за сигурността си.

Интересното е, че разследването не е започнало по сигнал на засегнатия министър, а от "Има такъв народ", чийто парламентарен председател Тошко Йорданов пръв съобщи за разказаното от Александър Йоловски.

Прокуратурата разследва евентуално престъпление по служба, извършено от длъжностно лице от Министерството на електронното управление.

Очаква се подателите на сигнала да бъдат разпитани в понеделник. Кирил Петков и Божанов не са викани за показания.

Хеш код, чексума или идентификатор? Божидар Божанов внесе яснота в терминологията на изборните машини


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024