Снимка: © Булевард България

На фона на критичния доклад на ЕК за съдебните реформи и корупцията в България – прокуратурата се оправда пред Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към комисията LIBE на Европейския парламент.

Държавното обвинение изпрати отговорите на зададените миналия месец въпроси, като заяви, че върши безпрецедентна за България работа след ерата на комунизма, що се отнася до борбата с корупцията. Заместникът на Иван Гешев – Даниела Машева, е написала, че прокуратурата е образувала дела срещу голям брой висши държавни служители за извършени от тях корупционни престъпления. Но проблемът, по думите ѝ, е, че работата на ПРБ е възпрепятствана от нападения на олигарси чрез медийни кампании, а обвинението е критикувано от премиера Бойко Борисов.

Краят на ерата "Мон ами"

Като пример е изведена критиката на министър-председателя, след като бе привикан в Спецсъда за разпит по делото срещу бизнесмена Пламен Бобоков. Тогава той каза, че прокуратурата прави тези публични събития, „за да се угоди на президента Радев“. От държавното обвинение са недоволни и от изказване на Красимир Каракачанов. Машева пише, че той казал за ареста на бившия екоминистър Нено Димов, че това е „показно убийство на една политическа кариера“. Дават се още примери как Румен Радев и Христо Иванов атакуват държавното обвинение.

"По различни прояви на корупция бяха разследвани няколко високопоставени правителствени служители, включително министри, зам.-министри, депутати, ръководители на държавни и изпълнителни агенции, кметове на общини и райони“, пише в отговора на Машева от името на прокуратурата. „Макар че не събираме информация за политическата обвързаност на кметове от изброените общини и райони, частично сравнение на наказателните производства (включително на тези, по които не са повдигнати обвинения) показва, че доминират представители на управляващата коалиция. Разбира се, има и разследвания срещу такива, които не представляват големи политически формации и се определят като независими".

Изброяват се имената на Васил Божков, Пламен и Атанас Бобокови, Вълчо и Маринела Арабаджиеви, Николай и Евгения Баневи, Миню Стайков и Цветан Василев, срещу които прокуратурата действа. Твърди се, че държавното обвинение има информация за връзките на гражданско движение БОЕЦ с Цветан Василев. Може да се "направи обосновано предположение, че действията на представителите на тази неправителствена организация са по принцип мотивирани именно от интересите на подсъдимия Василев", пише в отговора на ПРБ до евродепутатите.

Прокуратурата се оплаква, че пред нея има пречки за борба с корупцията, произтичащи от Наказателния кодекс, приет през „далечната 1968 г.“. Според Машева – той затруднява наказателните проверки и работата на прокурори, следователи и съд.

Даниела Машева отговаря и на въпрос дали българската прокуратура работи по делото „Барселонагейт“. Според думите ѝ – след сигнал от БОЕЦ до главния прокурор Специализираната прокуратура е започнала преписка, чийто предмет е публикацията в „Ел Периодико“, която свързва Борисов със схема за пране на пари в Барселона.

„Обяснения са снети от лицата, посочени в сигнала (включително Бойко Борисов), възложени са данъчни ревизии и проверки на физически и юридически лица“, обясни Машева. Добавя, че испанските власти също разследват случая, но не са се свързали с българските си колеги и изискваната от България информация не може да бъде предоставена без установяване на контакт между наблюдаващите прокурори, тъй като делото е „поверително“.

Прокуратурата обявява, че е започнала разследване и за случая със записите с гласа на Борисов, в които той заплашва да „изгори“ опозиционен политик (б.а. – Елена Йончева).

Освен това от ПРБ се извиняват за това, че обявиха как точно по тяхна инициатива е била свикана срещата с комисията LIBE. Машева отговаря, че главният прокурор няма нищо общо с разпространяването на тази информация, а отговорни са от дирекцията „Връзки с обществеността“ към държавното обвинение.

Отговорите се разминават с написаното в доклада на ЕК за върховенството на закона, в който се изтъкна липсата на отчетност на главния прокурор и неговото твърде голямо влияние.


ГЕРБ се похвали с "подкрепа" от Доналд Туск, докато той настоява за реформи

Докладът на ЕК за България: Няма резултати от борбата с корупцията и прозрачност за собствеността на медиите

Десислава Атанасова оглави комисията по фините настройки на конституцията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти