Прокуратурата ще проверява бъдещите държавни мерки за цените на храните  Снимка: © Pixabay

Прокуратурата реши да провери законността на бъдещите – все още неналожени, но широко обсъждани – мерки срещу високите цени на храните, за които държавата говори интензивно напоследък. Това става ясно от съобщение на Върховната административна прокуратура (ВАП), която се е самосезирала след медийни публикации по темата.

През последните няколко седмици служебният кабинет лансира идеи за създаване на механизъм за овладяване на инфлацията. Преди месец се заговори за сайт за сравнение на цени, който все още се чака, а през март се появи и предложение за обявяване на надценки над 20 или 25% (б.р. – като все още не е решено какъв да е процентът). Целта, както обяснява държавата в лицето на своите служебни министри, е да се въведе по-голяма прозрачност при търговските вериги, които бяха обвинени в спекула и изкуствено надуване на цените, а на хората да се даде възможност да правят информиран избор откъде да пазаруват.

Днес ВАП каза, че ще изиска информация от Съвет за координация и обмен на информация между органите, осъществяващи контрол на пазара на стоки, Държавна комисия по стоковите борси и тържищата и Комисията за защита на потребителите. Тя следва да съдържа данни за установяване на незаконосъобразни актове, действия или бездействия на съответен административен орган при осъществяване на законовите им правомощия.
В зависимост от получените сведения прокурор при ВАП ще да прецени дали има необходимост от изискване на допълнителна информация и от други държавни органи.

В случай че бъдат установени незаконосъобразни актове, може да последват съдебни действия.

Миналата седмица излезе информация за резултатите от съвместна проверка на КЗП, БАБХ и НАП, при която бе съобщено за стотици нарушения при ценообразуването. Тогава икономическият министър Никола Стоянов се закани, че държавата ще е „безкомпромисна“ спрямо онези, които се възползват от ситуацията с инфлацията. В интервю от вчера той говори за установени надценки от 80-90%.

На пресконференция днес изпълнителният директор на Lidl Милена Драигийска коментира обсъжданата мярка, като изтъкна, че тя звучи повече от тромаво и обясни защо изглежда неприложима.

„Зад завесата“: Lidl обясни защо храните в България поскъпват повече


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024