Прокуратурата търси кой лепи некролози на Хитлер върху синагогата в София Снимка: © Кадър от БНТ

Софийската градска прокуратура разследва случай, при който неизвестни са лепили некролози на нацисткия лидер Адолф Хитлер по фасадата на Синагогата в столицата. Разследващите ще търсят свидетели на деянието и видеозаписи, за да установят извършителите.

Проповядването на нацистка и друга антидемократична идеология е престъпление според българските закони и се наказва с глоба или до 3 години затвор - според степента на опасност на конкретното деяние.

Случаят е от събота. Прокуратурата се самосезира да извърши проверка, след като от организацията на евреите в България „Шалом“ и Централния израилтянски духовен съвет съобщиха за разлепените некролози на Хитлер на фасадата на храма в центъра на София. Двете организации нарекоха случилото се „прослава на нацизма на портите на синагогата“.

„Напомняме, че прославата на национал-социалистическата идеология и нейните лидери, извършили едни от най-жестоките престъпления в историята, е не просто престъпление, а и обида към всички онези български граждани, които в годините, а и днес ясно са изразили своята позиция срещу расизма и антисемитизма“, написаха във Фейсбук от Организацията на евреите в България „Шалом“.


Това не е първият случай, в който "Шалом" подава сигнал до прокуратурата заради антисемитска проява.

През юли миналата година Организацията на евреите в България сигнализира за разпространяван груб антисемитски колаж в социалните мрежи на "Възраждане".

На изображението се виждаше снимка на мъже с нацистки военни униформи, които държат предполагаем "затворник", чието лице беше заменено с това на бившия външен министър Соломон Паси.

Върху фотоколажа беше поставен и надпис с текст „Щом не искаш от руския газ, ела да ти пуснем от нашия“ - препратка към концентрационните нацистки лагери във времената около Втората световна война и Холокоста.

След кървавата атака на обявенато от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" от 7 октомври, при коята загинаха хиляди цивилни, светът беше обхванат от вълна от антисемитска омраза.

Нахлуването на Израел в Ивицата Газа в отговор на нападението и заявката на Бенямин Нетаняху за „пълно унищожаване“ на „Хамас“ провокира бунтове, реч на омразата и протести на расова основа не само в Европа, но и по цял свят.

Една от последните подобни прояви беше през ноември миналата година, когато по стените на еврейската част на централното гробище във Виена бяха надраскани пречупени кръстове, а фоайето на залата за церемонии беше опожарено.


Има ли връзка между вълната на антисемитизъм в университетите в САЩ и финансирането им


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024