Пропуски в разследването са довели до освобождаването на мъжа, уличен в убийство в София

20-годишният Любен Попов, който беше заснет да блъска мъж на земята при пътен скандал в София, е с обвинение за причиняване на смърт след "лека телесна повреда".

Той обаче е пуснат на свобода след задържане от 72 часа, след като Софийският градски съд не е приел данните от прокурорското разследване за неговата вина за престъплението.

Същото решение е потвърдено на 27 февруари и от Софийския апелативен съд, който е решил, че "няма достатъчно събрани доказателства за извършено престъпление", съобщава БНТ.

Случаят стана известен, след като СДВР разпространи запис от сблъсъка с един месец закъснение и призова свидетели да помогнат на разследването.

От решението на първоинстанционния съд по мярката за неотклонение, разпространено от "24 часа", се вижда, че разследващите не са доказали по безспорен начин дори това, че Попов е ударил юмрук в лицето на загиналия Ивайло Чобанов.

Не е доказано и дали Чобанов е залитнал и паднал вследствие на удар, защото се оказва, че той е бил под силно влияние на алкохол в момента на сблъсъка му с Попов.

Според данните в решението, към момента на аутопсията на Чобанов (т.е. 26 дни след падането) кръвната му проба е показвала 2,38 промила алкохол и наличие на следи от амфетамин, бензодиазепин, кокаин, метадон, кодеин, хероин и морфин.

"Не е задаван въпрос на вещо лице със специални познания как този коктейл от наркотични вещества, съчетани с алкохол, въздейства върху психомоториката на пострадалия", се казва в мотивите на съдията за освобождаването на обвиняемия.

Не е изследвано и дали следите от наранявания по лигавицата в устата му са причинени от юмрук в лицето или от последвалата намеса на свидетелката на престъплението. Майката на Любен Попов е искала да провери дали мъжът не си е глътнал езика и го е държала до пристигането на полицейски екип на местопрестъплението.

Не е изследвано и дали нараняванията не са станали след поставянето на тръба за обдишване на пострадалия човек в болницата.

От събраните данни на разследването става ясно, че повод за сблъсъка е било неправилно паркиране на Попов на ул. "Златен рог".

Мъжът е влязъл с пикапа си в нарушение в еднопосочна улица, докато чака майка си да изтегли пари от близката банка.

Чобанов е видял спрелия пикап и е решил да слезе да се саморазправя с шофьора. Негов придружител твърдял, че Чобанов изпил една литър бяло вино малко преди сблъсъка. Той поискал от по-младия шофьор да излезе от джипа и след известно време успял сам да отвори вратата.

Любен Попов признал само че е изблъскал Чобанов с крака, защото се уплашил от него. Прокуратурата твърди, че Попов го е ударил с юмрук и така го е свалил на земята.

Дали обвиняемият Попов ще се върне в ареста - сега ще реши Софийският апелативен съд, който ще разгледа за втори път искането за определяне на мярка за неотклонение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024
Важно днес

България е втора по най-нисък дълг в ЕС за 2023 г.

Бюджетният дефицит е бил 1,9% от БВП

19:30 - 22.04.2024
Важно днес

Георги Семерджиев е осъден на 20 години затвор и на втора инстанция

Той уби две момичета при жестока катастрофа през 2022 г.

18:58 - 22.04.2024