"Просто Лиз": Елизабет Холмс се опитва да изпере репутацията си на измамница, но никой не ѝ вярва Снимка: © Getty Images

Основателката на фалиралата компания Theranos Елизабет Холмс, която скоро трябва да влезе в затвора по присъда за измама, е една обикновена и любяща майка. Тя вече не носи характерното за нея черно поло с яка, а просто семпла бежова блуза. Когато говори го прави с много мек и напълно незабележим глас. С други думи Холмс е напълно нов човек.

Поне в такава светлина я представя американският вестник "New York Times" в нова противоречива статия, която се фокусира върху новата самоличност на предприемачката. Холмс е осъдена за една от най-големите измами в историята на бизнеса. В продължение на години тя лъже, че технологията на компанията ѝ може да диагностицира всякакви заболявания само с няколко капки кръв от пациента. Това обаче се оказа пълна лъжа, а разследването срещу нея доказа нейната вина и скоро тя ще лежи в затвора.

Статията за Холмс, публикувана в изданието, обаче представя на света образа на "Лиз" (на галено за Елизабет - б.ред.) - любяща майка на две деца, която носи "шапка идиотка и слънчеви очила" и се разхожда из зоологическата градина в Сан Диего. Жената разказва на репортера от "New York Times" за невероятния си живот с "мек, леко нисък, но напълно незабележим глас", пише в материала.

Статията се опитва да направи паралел между Елизабет - бизнесдамата, осъдена по четири обвинения в измама и конспирация, и "истинската Елизабет". Това е първото интервю на Холмс от 2016 г. насам и в него журналистката Ейми Хозик я описва като човек, който спокойно се разхожда по плажа със съпруга си и кучето си и води децата си на зоологическата градина. С други думи тя е типичната майка, която живее нормален живот.

Елизабет Холм пристига във федералния съд, за да чуе присъдата си, след като бе осъдена за участие в схема за милиони

Изкуплението за извършителката на една от най-големите измами в Силициевата долина обаче не е толкова лесно. Не всички вярват на нейната история - или поне на промяната в характера ѝ.

Някои разкритикуваха статията за това, че показва Холмс в толкова лицеприятна светлина. Известни журналисти и писатели коментираха в Twitter, че изданието е публикувало "PR кампания на една осъдена измамница" без да отбележи потенциалните последици от нейните лъжи.

"Напомням, че тя е осъден престъпник, който скоро ще започне да излежава присъда от повече от десет години във федерален затвор", пише потребител в социалната мрежа.

В много постове се призовава, че Холмс не трябва да бъде съжалявана, а да бъде държана отговорна за своите престъпления, които включват разпространяване на медицинско изследване, за което е знаела, че е неточно.

Междувременно самата тя се оплаква от начина, по който е била изобразена в медиите и по-конкретно в минисериала "The Droupout", който е изцяло вдъхновен от реалните събития покрай скандала с Theranos. Бизнесдамата казва, че актьорите в сериала не са играли нея, а "герой", който самата тя е създала.

"Те не играят мен, а герой, който аз създадох", признава тя.

Холмс споделя, че е създала тази личност, защото "вярвах, че така ще бъда добра в бизнеса и ще ме приемат на сериозно, а не като малко момиче или момиче, което няма добри технически идеи. Може би хората са разбрали, че това не е автентично, тъй като не беше.”


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024