Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип Снимка: © Булевард България

Роднини и близки на 15-годишния Филип, който беше убит на пешеходна пътека в центъра на София през септември миналата година, излязоха на протест срещу решението на съда да освободи пияния шофьор, причинил инцидента.

Те са събраха на кръстовището на улиците "Гурко" и "Шишман", където миналата година момчето загуби живота си.

Смъртта му беше причинена от 37-годишния Петър Тодоров, който е шофирал с над 2 промила алкохол и с повече от двойно превишена скорост.

Във вторник Софийският градски съд промени мярката за неотклонение на Петър Тодоров с "домашен арест" и това стана причина за недоволството на близките на убитото момче.

"Лицето е с установена самоличност, местоживеене, семейни и социални връзки, които го задържат трайно на територията на България. Предвид изтеклия срок на задържане на Тодоров, който е в значителен размер от 5 месеца, е недопустимо мярката да бъде удължена само заради характеристиките на престъпната дейност и обществената опасност на деянието. Към настоящия момент мярката „задържане под стража“ вече се явява несъответна", се казва в съобщение на СГС.

"Аз съм убеден, че нашата съдебната ни система не работи за справедливостта и за българското общество, а за да престъпниците да се чувстват комфортно, да са спокойни и тези групи като на Нотариуса. Те не са приключили, а съм убеден, че има още много. Плаща се на някой, този човек отива, влияе по някакъв начин", заяви пред БНТ Красимир Арсов, баща на прегазения Филип.

Според роднините на загиналото момче всички семейства, изгубили свои близки, от години настояват за промени в закона за по-бързи дела и експертизи, но без успех.

Близките на загиналите в катастрофи настояват, за да не се стига до нови тежки инциденти да бъдат отнемани шофьорските книжки на шофьорите, причинили смърт на пътя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024