Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обяви, че е открила пропуски в действията на служителите в гимназията, в която е учила изчезналата 17-годишна Ивана от Дупница.

Издирването ѝ продължава вече осми ден, като в него участват над 100 полицаи, жандармеристи, пожарникари, горски работници, планински спасители.

Експертите на ДАЗД влязоха на проверка в учебното заведение заради появилите се данни, че Ивана е била жертва на психически тормоз.

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

В интервю за БНР тя отказа да отговори ясно на въпроса дали действително момичето е било подлагано на тормоз от съученици - вместо това прехвърли фокуса върху учителите и помощния персонал.

"Резултатите от извършената проверка все още се обработват, но на първо време ние не сме събрали категорични доказателства (за нападки към Ивана - бел. ред). В интерес на истината обаче в училищната среда има пропуски. Не е работено достатъчно с учениците от класния ръководител по проблемите за насилието. С Ивана не е работено от психолога. Не са изследвани в цялост проблемите при конкретното дете, които се били видими в последната учебна година и съответно не е предприета адекватна реакция за уведомяване на други компетентни органи, които биха могли да помогнат на семейството", казва Илиева в интервю за Българското национално радио.

Училищното ръководство на гимназията в Дупница, от която изчезна 17-годишната Ивана, отрича да са оставили момичето да бъде тормозено от съученици - критика, която беше отправена срещу тях от кмета на града Първан Дангов.

Преди ден, в ефира на програма "Хоризонт" на БНР, Дангов заяви, че няколко пъти Ивана е била заплашвана с изключване от училището.

"Ние не разполагаме с подобна информация, но е безспорен фактът, че не са предприети навременни действия. Проблемите са подценени. На нас не ни е споделено, че е имало такива индикации за преместване. Предложени са няколко варианта на родителите - промяна на учебната програма, формата на обучение, но тъй като не е имало съгласие от страна на родителите, училището не е предприело последващи действия", обяснява Илиева.

17-годишната ученичка не е разговаряла с психолог въпреки резките промени в поведението ѝ през последната година.

"От миналата година момичето е било изолирано. Тази година рязко е променило поведението си. Категорично може да се каже от психолог и специалист защо се е случвало. Но от училището е трябвало да информират другите органи за закрила", каза още Илиева.

Преди дни класната ръководителка на момичето даде пресконференция, на която обяви, че "обгрижва учениците повече от собственото си дете", и разказа, че няколко пъти е търсила съдействие от майката на Ивана на 22 февруари още преди тя да избяга от училището.

Директорката на гимназията дори стигна дотам да обвинява изчезналото момиче в това, че "тормозило децата с поведението си", и твърди, че всички учители са били ангажирани с нейния случай.

До 10 дни ще бъде изготвен доклад от осъществената проверка и ще бъдат издадени предписания на училището.


Учителите на изчезналата Ивана от Дупница отричат да са прикривали тормоз срещу нея

Кметът на Дупница уличи учителите на изчезналата Ивана в бездействие спрямо проблемите ѝ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024