Провокатори от улицата се появиха на заседания в Народното събрание

Какво е общото между фондация на името на покойния генерал от ДС Любен Гоцев, провокациите на протеста срещу насилието над жените "Нито една повече" и работата на Народното събрание?

Отговорът се крие в снимките от заседанието на парламентарната Комисия за българите извън страната, което се провежда от 19 януари. В Народното събрание се появяват двама души, известни с участието си в показни акции срещу правозащитни организации.

Едно от събитията, които те опитаха да прекъснат, беше шествието в подкрепа на жените, пострадали от насилие "Нито една повече", пред Съдебната палата през ноември 2021.

Александър Александров и Цанислав Цанев са сред хората, които разпъват транспарант срещу "джендър правата" и провокират напрежение сред присъстващите, което наложи и намеса на полицията. Няколко месеца по-рано са направени още няколко опита за саботаж по време на събития на LGBT-организации - включително прожекции на София Прайд Филм Фест.

Два месеца след случилото се пред Съдебната палата - двамата мъже се оказаха участници в дискусията на парламентарните комисии по образование и наука и по политиката за българите в чужбина. Този път в качеството си на представители на сдружението "Публичен алианс ВЕТО", както става ясно от съобщение на Цанислав Цанев във Facebook.

Откъде идва най-неочакваната връзка с името на ген. Любен Гоцев?

"Публичен алианс ВЕТО" е сдружение, създадено в края на юли 2021 г. от адвокат на име Павел Димитров. Протоколът от учредителното му събрание показва, че то е формирано по волята на три други фондации. И трите са представлявани и създадени от Димитров. И трите носят имената на известни покойници.

Фондациите са кръстени на бившия генерал от Държавна сигурност Любен Гоцев (починал през октомври 2020 г.), икономиста проф. Иван Душанов (починал през 2019 г.) и юриста проф. Никола Долапчиев (покойник от 1966 г.). В публично достъпните документи по регистрацията няма индикации те да са свързани с наследниците на хората, чиито имена използват.

Преди седмица Павел Димитров е изпратил до Народното събрание становище от името на новата си организация, с което се обявява против деполитизацията в системата на училищното образование.

Това е и поводът за присъствието на Цанислав Цанов в Комисията по образование. По време на заседанието й е обсъждан проектозаконът на министъра на образованието акад. Николай Денков, забраняващ политическа и партийна дейност в училищата и детските градини.

Проектът на Николай Денков беше внесен, след като почти половината от всички директори на образователни инспекторати бяха излезли в дългосрочен отпуск заради участието си в предизобрната кампания през 2021 г. Той настояваше да се въведе забрана за агитация и провеждане на партийни мероприятия в училищната мрежа в страната.

От "ВЕТО" обаче смятат, че "предложеният законопроект би могъл да създаде невъзможност да се реализират целите на Закона за училищното и предучилищното образование... - съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност и ... придобиване на компетентости за разбиране на глобални процеси, тенденции и техните взаимовръзки"

Организацията дава пример с "изучаването на идеологическите постулати, заложени от Паисий Хилендарски до Освобождението от османско владичество".

В становището на "ВЕТО" се казва още, че "българската образователна система следва усилено да образова младежта защо е важно да сме политически ангажирани, да следим процесите на държавната политика, да упражняваме нашите конституционно закрепени права и да участваме в тях".

Според правилника на Комисията за българите в чужбина - граждани могат да присъстват на заседанията при спазване на режима за достъп в Народното събрание, като те се описват в протокола на заседанието.

Отделно от това "всеки член на Комисията може да покани за участие в нейно заседание отделни физически лица или представители на юридически лица, имащи отношение към разглежданите въпроси от Комисията. Списъкът на поканените лица е неразделна част от протокола на заседанието".

Появата на Цанев и Александров обаче вече провокира недоволство на правозащитни организации и активисти, които настояват да се изясни кой ги е поканил в сградата на парламента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024