Pussy Riot показаха среден пръст на Путин в новата си песен и призоваха: "Мамо, не гледай телевизия"

Женската пънк банда Pussy Riot пусна нова песен срещу войната в Украйна, руската цензура и западното „спонсориране“ на режима на Путин. Парчето се казва: „Мамо, не гледай телевизия“. Заглавието и припевът всъщност са думите на пленен руски наборен войник, който в телефонен разговор с майка казва "Мамо, тук няма нацисти, не гледай телевизия".

Руската пропаганда ежедневно трови сърцата на хората с омраза, казват четирите изпълнителки Мария Альохина. Олга Борисова, Диана Буркот, Тасо Плетнер в свое изявление, с което придружават песента.

В него те призовават

  • руският държавен лидер Владимир Путин и неговите поддръжници във властта и армията да бъдат изправени пред международен трибунал;
  • да се наложи ембарго върху закупуването на руски нефт и газ, както и върху продажбата на оръжия и амуниции на Русия;
  • да се конфискуват имуществото и авоарите на руски служители и олигарси на Запад и да има персонални санкции срещу тях;

Музикантките описват властта на Путин като "терористичен режим" а неговите служители, генерали и пропагандатори като "военни престъпници".

„Руската пропаганда ежедневно трови сърцата на хората с омраза“, пишат те. „Законът за чуждестранните агенти се използва, за да запуши устите на опозиционни активисти и журналисти, да спре дейността на последните независими правозащитни организации."

В клипа се редуват кадри от Буча и Мариупол на фона на безгрижно пиещи кафе европейци, в чиито краката се стича кръв. Показани са и лицата на най-големите опозиционери на Путин.

"Онези, които са против Путин, биват затваряни, тровени с бойни отрови и убивани.", припомнят активистките. "Традицията на политическо отравяне е от повече от 100 години, "Лаборатория X" е първата лаборатория за военни отрови, създадена от НКВД. Жертви на "експериментите" станаха опозиционери на антиправителствените движения. Путин и ФСБ се гордеят с тази „традиция“ и я продължават: Александър Литвиненко, Сергей Скрипал, Владимир Кара-Мурза, Пьотр Верзилов, Алексей Навални."

Жените наричат песента: „музиката на нашия гняв, възмущение, несъгласие, укоряващ и отчаян вик срещу кръвожадните марионетки на Путин, водени от истински канибал, чието място е в безкрайността на свирепите адски пламъци върху костите на жертвите на тази ужасна война."

Мария Альохина избяга от Русия през април тази година, преоблечена като куриер на хранителни продукти. Тя живееше в родината си, независимо от това, че беше осъдена на 2 години затвор през 2012 г. заради изпълнение на Pussy Riot в московска катедрала, и независимо от това, че само за последната година е арестувана шест пъти от полицията.

Последното ѝ задържане се случва в края на февруари заради старо обвинение от 2021 г. за "нарушаване на санитарните норми" - на практика, това е наказанието срещу нея заради участие в масовите протести срещу Путин след вкарването на Алексей Навални в затвора.

През 2012 г. Мария Альохина и Надежда Толоконникова бяха осъдени на две години затвор за хулиганство и действия, изразяващи явно неуважение към обществото и извършени с цел накърняване на религиозните чувства на вярващите. Причината беше пънк молебенът "Майко Божия, прогони Путин" в катедралата "Христос Спасител" в Москва.

Участничките в Pussy Riot бяха освободени два месеца преди изтичането на двугодишната им присъда. След пънк молитвата Русия увеличи наказанието за нарушаване правото на свобода на религията.

Полоний, талий, диоксин: Отровите срещу опонентите на Кремъл


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Филмът за Кристиан Таков - подложен на цензура

Разпространители отказват на Веселин Диманов прожекции

16:07 - 27.01.2023

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023