Путин конфискува дялове за милиарди на OMV и Wintershall Dea в Русия Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин разпореди германската компания Wintershall Dea и австрийската OMV да бъдат лишени от дяловете си за милиарди долари в проекти за добив на газ в руската част на Арктика.

Пезидентският указ, публикуван късно вчера, разпорежда дяловете на OMV и Wintershall Dea в находището "Южно – русское" и проекти в сибирското находище "Ачимов" да бъдат прехвърлени към новосъздадени руски компании.

Указът на Путин на практика формализира загубата на контрол върху активите от страна на германската BASF, част от която е Wintershall Dea, което е факт от януари 2023 година.

Това не е първият случай, в който Русия си позволява да присвои контрола върху чуждестранни активи на своя територия след началото на военната инвазия в Украйна и замразяването на търговските отношения със западните страни.

Държавен контрол върху руските подразделения беше наложен и на други енергийните компании - Uniper (Германия) и Fortum (Финландия).

Конфискуването на чуждестранни активи в Русия от страна на Кремъл започна, след като Владимир Путин обяви наложените от Запада санкции заради руската инвазия в Украйна – за „обявяване на икономическа война“.

Според мотивите на Кремъл, записани в указа, целта е да е защитят националните интереси на фона на "незаконните и неприятелски действия на Запада по отношение на руските активи“.

Решението се базира на правилата, въведени през 2023 г., според които правителството има право да присвоява активите на чуждестранни фирми, ако те са от "неприятелски" за Русия държави.

В резултат на тези правила, руски предприемачи придобиха контрол върху някои западни активи в Русия – като тези на Carlsberg и Danone.

Carlseberg Logo Как Москва открадна руския бизнес на "Карлсберг"

Wintershall Dea, която е част от групата на германския концерн BASF, е в процес на оттегляне и деконсолидация на бизнеса си в Русия.

Компанията отчете нетна загуба през 2022 г., причинена от обезценка на активи за над 7 млрд. евро, което до голяма степен се дължи на изтеглянетто на Wintershall Dea от Русия.

Австрийската OMV се отказа от бизнеса в Русия миналата година, като компанията първоначално очакваше загубите от това да достигнат 1.5-1.8 млрд. долара,

Указите, издадени от Путин, разпореждат всички дейности с руско участие, включително дела на Wintershall Dea в газопровода „Северен поток“, както и съвместни предприятия с производителя на газ „Газпром“, трябва да бъдат юридически разделени до средата на 2024 г.

Те трябва прехвърлени на специално създадени дружества с ограничена отговорност и впоследствие ще бъдат продадени на застрахователно акционерното дружество "СОГАЗ", което е основано от „Газпром“.

Всички действащи досега дружествени договори вече не са валидни, според указите.


"Отечествен" McDonald's и заплахи с национализация - как Кремъл отговаря на напускащите западни компании

ЕС ще санкционира руснаци, участвали в завземането от Кремъл на Carlsberg и Adidas в Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024