Путин нарече "война" случващото се в Украйна. Наруши ли руския закон? Снимка: © Kremlin

За първи път от 24 февруари, когато нападна Украйна, руският президент Владимир Путин нарече случващото се там "война". Законът в Русия - подписан лично от Путин - забранява използването на думата "война". Кремъл от самото начало твърди, че това, което върши в Украйна, е "специална операция". Хората, които говорят за "война", биват преследвани от властите, арестувани, съдени, а някои - пращани в затвора. Наказанието за разпространяване на "дезинформация" за действията в Украйна е до 5 години затвор.

"Русия иска да сложи край на войната и колкото по-бързо се стигне до преговори, толкова по-добре", заяви обаче в четвъртък вечерта Владимир Путин, предадоха световните агенции.

Изявлението му пред журналисти бе след заседание на Държавния съвет в Кремъл, свикано след посещението на украинския държавен глава Володимир Зеленски в САЩ. Там Зеленски държа реч пред Конгреса, а САЩ гласува нов транш помощ за нападнатата страна и обяви, че ще ѝ предостави системи Patriot за противовъздушна отбрана.

Използваната от Путин "забранена" дума нямаше как да остане незабелязана. Никита Юферев, общински депутат от Санкт Петербург, който избяга от Русия заради антивоенната си позиция, заяви в четвъртък, че е поискал от руските власти да подведат под отговорност Путин за "разпространяване на фалшива информация за армията".

"Не е имало указ за прекратяване на специалната военна операция, не е обявявана война", написа Юферев в Twitter. "Няколко хиляди души вече бяха осъдени за подобни думи за войната", припомни той.

За разлика от представители на Кремъл, които в последните дни реагираха остро на заявката на САЩ, че ще предоставят системи Patriot на Киев и обявиха, че това ескалира конфликта и превръща установките в "легитимна цел" на руската армия, Путин обяви, че "руснаците ще се справят лесно". Версията на руския президент е, че американското въоръжение било старо и системите не работели така добре, както руските С-300 (справката показва, че съветските зенитно-ракетни установки С-300 са на въоръжение от 1978 г., а системите Partoit за първи път се използват през 1981 г. И двата вида въоръжение е имало модификации - б.р.).

володимир зеленски пред конгреса в сащ Историческа реч на Зеленски пред Конгреса: Украйна никога няма да се предаде


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023

Meta защити Telus и избяга от конкретни обяснения за заглушените критични гласове във Facebook

Основният въпрос "защо и как се блокират граждански гласове" остава с неясен отговор.

12:06 - 27.01.2023

Бащата на Джокович гледа полуфинала на сина си от вкъщи след скандала с привърженици на Путин

Организаторите на Australia Open потвърдиха, че Сърджан Джокович няма да е на трибуните за полуфиналния мач

11:30 - 27.01.2023