Путин нарече "война" случващото се в Украйна. Наруши ли руския закон? Снимка: © Kremlin

За първи път от 24 февруари, когато нападна Украйна, руският президент Владимир Путин нарече случващото се там "война". Законът в Русия - подписан лично от Путин - забранява използването на думата "война". Кремъл от самото начало твърди, че това, което върши в Украйна, е "специална операция". Хората, които говорят за "война", биват преследвани от властите, арестувани, съдени, а някои - пращани в затвора. Наказанието за разпространяване на "дезинформация" за действията в Украйна е до 5 години затвор.

"Русия иска да сложи край на войната и колкото по-бързо се стигне до преговори, толкова по-добре", заяви обаче в четвъртък вечерта Владимир Путин, предадоха световните агенции.

Изявлението му пред журналисти бе след заседание на Държавния съвет в Кремъл, свикано след посещението на украинския държавен глава Володимир Зеленски в САЩ. Там Зеленски държа реч пред Конгреса, а САЩ гласува нов транш помощ за нападнатата страна и обяви, че ще ѝ предостави системи Patriot за противовъздушна отбрана.

Използваната от Путин "забранена" дума нямаше как да остане незабелязана. Никита Юферев, общински депутат от Санкт Петербург, който избяга от Русия заради антивоенната си позиция, заяви в четвъртък, че е поискал от руските власти да подведат под отговорност Путин за "разпространяване на фалшива информация за армията".

"Не е имало указ за прекратяване на специалната военна операция, не е обявявана война", написа Юферев в Twitter. "Няколко хиляди души вече бяха осъдени за подобни думи за войната", припомни той.

За разлика от представители на Кремъл, които в последните дни реагираха остро на заявката на САЩ, че ще предоставят системи Patriot на Киев и обявиха, че това ескалира конфликта и превръща установките в "легитимна цел" на руската армия, Путин обяви, че "руснаците ще се справят лесно". Версията на руския президент е, че американското въоръжение било старо и системите не работели така добре, както руските С-300 (справката показва, че съветските зенитно-ракетни установки С-300 са на въоръжение от 1978 г., а системите Partoit за първи път се използват през 1981 г. И двата вида въоръжение е имало модификации - б.р.).

володимир зеленски пред конгреса в сащ Историческа реч на Зеленски пред Конгреса: Украйна никога няма да се предаде


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024