Путин най-после призна, че радикални ислямисти са извършили атентата в Москва Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин най-после призна, че терористичното нападение в концертната зала "Крокус сити" в Москва е извършено от радикални ислямисти - нещо, което Кремъл досега отричаше въпреки поетата отговорност от "Ислямска държава".

Путин обаче продължава да натрапва версията за "киевска следа" в атентата, без да дава каквито и да е доказателства за това.

Изявленията му бяха последвани от позиция на украинския президент Володимир Зеленски, който нарече Путин "болно и цинично същество".

"Знаем, че престъплението е извършено от ръцете на радикални ислямисти. Интересува ни кой го е поръчал", заяви Путин по време на среща с представители на правителството късно в понеделник.

Според него атаката се вписва в по-обхватна "кампания за сплашване" и внушава, че "това злодеяние може да бъде само част от серия опити на онези, които от 2014 г. воюват с нашата страна чрез ръцете на неонацисткия кивски режим".

Отново, Путин не дава никакви данни от разузнавателна информация или от разследването на атентата, които да потвърждават, че извършителите му имат каквато и да е връзка с войната в Украйна. Вместо това - той поставя въпроси, с които внушава такъв сценарий.

"Защо терористите са се опитвали да избягат именно в Украйна? Кой ги е чакал там?", пита той, без да обръща внимание, че те са се намирали само на 15 км от границата с Беларус, а не с Украйна.

"Ясно е, че онези, които поддържат киевския режим, не искат да бъдат спонсори на тероризъм. Но има много въпроси", казва още Путин.

В отговора си Володимир Зеленски коментира:

"Днес Путин пак си говореше сам, и пак това се излъчваше по телевизията. Пак обвинява Украйна. Болно и цинично същество. За него всички са терористи - освен самия той, въпреки че именно той се захранва чрез терор вече две десетилетия. Именно той е най-големият прозорец за терор. Той и неговите спецслужби", каза украинският президент.

Прави впечатление още, че в изявлението си пред представители на правителството руският президент не спомена конкретно клона на групировката "Ислямска държава - провинция Хорасан" (ИДИЛ), който пое отговорност за атаката, въпреки че в неделя самата организация разпространи кадри на нападателите, стрелящи по тълпата в концертната зала.

Автентичността на видеото е потвърдена от британската BBC.

Коментарите му дойдоха, след като държавните медии на страната засилиха наратива си, с който свързват Украйна със стрелбата и я обвиняват за най-смъртоносната терористична атака в Русия от повече от две десетилетия.


Кремъл отказа да признае провала на спецслужбите си за атентата в "Крокус"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024