Путин отново заплаши Запада с ядрена война Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин отново заплаши западните държави с ядрена война, ако изпратят войски на НАТО в Украйна.

Обръщайки се към парламента и други представители на елита на страната, 71-годишният Путин коментира конкретно възможността за позициониране на войски на Алианса в Украйна, спомената от френския президент Еманюел Макрон в понеделник.

"Западните държави трябва да осъзнаят, че ние също разполагаме с оръжия, които могат да поразяват цели на тяхна територия. Всичко това наистина заплашва с конфликт с използване на ядрени оръжия и унищожаване на цивилизацията. Нима не разбират това?", заяви Путин, цитиран от агенция "Ройтерс".

  • "Днес няма консенсус за изпращане на войски на място по официален, приет и одобрен начин. Но в динамичен план нищо не бива да се изключва. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия не може да спечели тази война", бяха точните думи на Макрон, цитиран от френския канал France 24.
  • Думите му бързо бяха отхвърлени от EС, НАТО, Съединените щати, Германия, Великобритания и други страни, сред които и България.

Путин използва трибуната и за да похвали, по думите му, "значително модернизирания ядрен арсенал на Русия, който е най-големият в света".

Видимо ядосан, Путин, който управлява Русия повече от две десетилетия, предложи на западните политици да си припомнят съдбата на онези, които в миналото неуспешно са нахлули в страната му, като Адолф Хитлер от нацистка Германия и Наполеон Бонапарт от Франция.

"Но сега последствията ще бъдат много по-трагични", каза Путин, като допълни, че "те смятат, че войната е карикатура", без да конкретизира кои са "те".

Войната в Украйна предизвика най-тежката криза в отношенията на Москва със Запада след Кубинската ракетна криза през 1962 г.

Студенти от поне девет региона на Русия са били принудени да гледат обръщението на Путин в аудиториите на университетите и колежите, както и в киносалоните, съобщи украинското издание "Агенство".

Думите му идват ден преди планираното погребение на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Организирането на церемонията по прощаването с Навални се оказа предизвикателство за екипа му, тъй като погребалните агенции в Русия масово отказвали да приемат организацията.


Екипът на Навални най-после успя да организира погребението му

"Ако искате да победите Путин, трябва да престанете да бъдете скучни"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024