Путин ще се срещне със Си Дзинпин в Китай Снимка: © Getty Images

Тази седмица руският президент Владимир Путин ще направи двудневно държавно посещение в Китай, съобщи китайското външно министерство.

В рамките на посещението си, което започва в четвъртък, Путин ще се срещне с китайския лидер Си Дзинпин, като двамата ще обсъдят "сътрудничеството в различни области на двустранните отношения ... както и международни и регионални въпроси от общ интерес".

В свое изявление Кремъл потвърди пътуването и заяви, че Путин отива по покана на Си. В него се казва, че това ще бъде първото чуждестранно пътуване на руския държавен глава, откакто положи клетва като президент и започна петия си мандат в началото на месеца.

Китай подкрепи политически Русия в конфликта в Украйна и продължи да изнася металорежещи машини, електроника и други стоки, които подпомагат руските военни усилия, припомня "Associated Press".

Китай е и основен експортен пазар за енергийни доставки, които пълнят хазната на Кремъл.

По време на визитата си в Париж миналата седмица Дзинпин заяви, че страната му е готова да работи с Франция за глобално "прекратяване на войната" по време на предстоящите през лятото олимпийски игри в Париж.

По думите му Пекин играе "активна роля за постигането на мир" във войната в Украйна.

Китай претендира за неутралитет в конфликта в Украйна. Euronews обаче припомня, че Си и Владимир Путин заявиха, че правителствата им имат "приятелство без граници" непосредствено преди нахлуването на Москва в страната.

Само преди дни приключи европейската обиколка на китайския лидер, който освен Франция, посети още и Сърбия и Унгария.


Пазарът на ЕС, войната и ролята на Китай. Какво си казаха Макрон и Фон дер Лайен със Си Дзинпин

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024