Работата на актьора над себе си. И на пиара върху нас Снимка: © Мирослава Дерменджиева за @boulevardbulgaria

За фундаменталната роля на пиара в театъра доскоро се знаеше малко.

А тя е залегнала още в началото, в структурата на старогръцкия театър – хор, актьори, пиар. Иначе какво изкуство? Залегнала е дори в постройката – в античния театър имало орхестра, скена, театрон и кабинет на пиара. И ако някой пишел по вратата, атиняните пускали комисия срещу него.

Когато през 1599-а хората от трупата на Шекспир решили да си направят свой театър (Глоуб), най-дълго спорели и умували къде да е кабинетът на пиара и как да го предпазят от писане по вратата.

По-късно, през 1896-а, Чеховата “Чайка”, знаете, е поставена за пръв път на сцената на Александринския театър в Петербург. Премиерата била пълен провал, защото театърът нямал пиар.

Съсипан, Чехов се оплакал от това в серия от писма до приятели: “Къде е пиарът, аз за какво я писах тая пиеса?”.

Добре, че две години по-късно в Московския художествен театър при Станиславски и Немирович-Данченко имало невероятен пиар (не чак като Велислава Кръстева, но пак добър) и представлението минало със заслужен успех. Хората станали на крака и дълго ръкопляскали. А после, по пътя към дома, разпалено обсъждали качествата на пиара.

***

Напълно е възможно г-жа Велислава Кръстева да е най-страхотният пиар в историята, някакъв Чехов на пиарите, възможно е още от малка да е проявявала гениалност във връзките с обществеността, да е била пиар-вундеркинд.

Да приемем, че всичко това е вярно. И все пак да попитаме – ама вие сериозно ли?

Наистина ли някой си мисли, че е нормално да говорим за Народния театър и на везните да сложим от едната страна пиара Велислава Кръстева, а от другата – Александър Морфов, Явор Гърдев, Захари Карабашлиев и още купища творци… и да се чудим сега, аджеба, кое надделява, кое е по-добре за театъра?

За Народния театър. Наистина ли си задаваме такъв въпрос?

***

Ако на тази дама ѝ пукаше за Народния театър, щеше да се махне от Народния театър – в момента, в който види какво става. Да не говорим, че в такъв жест присъства и необходимият минимум самоуважение. Фактът, че всеки човек със здрав разум по веригата не спира да го повтаря, а тя не го прави, би трябвало да е красноречив – изобщо не става дума за това кое е добре за театъра.

Защото не може да е добре за театъра да ги няма главните творчески лидери. Става дума за други интереси.

***

"Под гестус следва да разбираме един комплекс от жестове, мимика и най-често думи, който един човек или повече хора отправят към един човек или към повече хора. Човек, който продава риба, между другото демонстрира гестуса на продажбата” (Брехт)

Какъв гестус е да идеш да гласуваш с Ахмед Доган на изборите?

И после да се върнеш в кабинета си в Народния театър.

Европейските ценности, видите ли, повелявали това да не ни бърка, но трябва да сме потресени и възмутени (едновременно), че Морфов драскал хулигански по вратата.

Ами Морфов си е хулиган, хулиганите драскат по вратите. Велислава Кръстева нали не е пиар на ДПС, нали не е политически обвързана? Е?

***

В учебника на Станиславски не пише какво трябва да прави актьорът, когато от театъра се махнат ключовите творчески лидери, а пиарът е непоклатим. Не пише, че може и без режисьори, и без драматурзи, ама без пиара не. Пише ей такива неща:

“Всеки човек всяка минута от живота си чувства и преживява нещо (…) Ако не чувстваше нещо, той щеше да бъде мъртъв. Само мъртвите нищо не усещат.”

Какво усещат всички тези даровити актьори, чиито подписи са плеснати в отвореното писмо в подкрепа на директора – под текст, който те не са написали?

(Надписите по вратата, барабар с грешките, поне си ги е писал Морфов).

Навярно те усещат, че подкрепят един талантлив мениджър, който им е осигурил по-добри условия за работа. Чудесно. Но наистина ли той е потърпевшият?

Защо той, като безспорно талантлив мениджър, е толкова затруднен с тия абсурдно натежали везни, да повторим – от едната страна незаменимият ПИАР, от другата – изкуството, по дяволите, изкуството!

Явор Гърдев съвсем вярно отбеляза в интервюто си, че директорът не може просто да уволни някого от работа ей така. Но Велислава Кръстева спокойно може да постъпи правилно. Има решение на конфликта и решението е нейно. Не е общо, не е с “подпишете се тук, под това” или “трайте си”.

"На сцената не трябва да се действа „общо“, заради самото действие, а трябва да се действа обосновано, целесъобразно и творчески."

Решението е лично и се отнася до работата на пиара върху себе си. И върху нас.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024