Радев е готов с графика за консултации за нов кабинет заради ротацията Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев ще обяви още в четвъртък, 7 март, графика за провеждане на консултации с парламентарните групи за ротацията на кабинета. Обявлението дойде в същия ден, в който Народното събрание гласува оставката на кабинета на Николай Денков.

Според Радев партньорите в управлението - ГЕРБ и ПП-ДБ - са объркани и това си „личи от техните реакции за гласуваната оставка на кабинета“.

„Явно страстите се нажежават и не е ясно дали лидерите на партиите от коалицията в оставка блъфират, дали играят политически покер, дали си вдигат залозите за предстоящо удължаване на съвместното управление, дали мобилизират своите избиратели за нови избори,“ казва президентът, цитиран от пресцентъра си.

Министър-председателят Николай Денков депозира оставката на кабинета на 5 март и тя беше гласувана на 6 март, както беше договорено с ГЕРБ преди точно девет месеца.

Оставката беше приета с 216 гласа "за" и нито един против или въздържал се, но в отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и вицепремиерът Мария Габриел, която по споразумение трябва да е следващият премиер - ако ротация все пак има. Борисов обвини ПП-ДБ, че бързат, защото искат предсрочни избори и "ни хвърлят в ръцете на президента".

ГЕРБ настояваха гласуването да бъде отложено за след 8 март, когато Борисов и Габриел ще се върнат от форум на Европейската народна партия в Букурещ.

С гласуваната оставка на Денков не се прекратяват правомощията и на самото правителство - то продължава да изпълнява задълженията си до избора на ново от парламента. Ако това не се случи - следва служебно правителство и парламентарни избори.

Паралелно с това започва и процедурата, която е уредена в Конституцията. Според основния закон президентът трябва първо да проведе консултации с парламентарните партии. След това да връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, който е посочен от най-голямата парламентарна формация - в случая ГЕРБ, чийто кандидат е Габриел.

ГЕРБ и ПП-ДБ обаче трябва да се разберат по ключови преговори за реформите и регулаторите, за да е успешна ротацията. Ако не се разберат и първият мандат не се осъществи, Радев трябва да връчи такъв на ПП-ДБ. При втори провал - на трета парламентарна сила но негов избор. След трети неуспешен опит следват нови избори.

Ако до началото на април няма договореност за бъдещето на управлението, ще се стигне до избори „2 в 1“ на 9 юни - за Европарламент и за Народно събрание.

Според промените в Конституцията при такъв сценарий, президентът трябва да назначи служебен кабинет, но служебен премиер могат да бъдат само:

  • председателят на НС;
  • управителят или подуправител на Българската народна банка;
  • председателят или заместник-председател на Сметната палата;
  • омбудсманът или негов заместник;

Ако ротацията приключи успешно, тя ще бъде първата в българската история. В случай, че се стигне до предсрочни избори, те също ще бъдат първите, които ще бъдат организирани от служебен кабинет, който ще се сформира според новите текстове на Конституцията.

"Алфа Рисърч": Почти 50% не искат избори, но има рецидивираща криза на доверие


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024