Радев критикува изборите 2 в 1 и призова за актуализация на бюджета Снимка: © Getty Images

„Избори 2 в 1 е срещу философията на българския конституционен модел“ – това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Елхово, където инспектира оградата по турската граница в очакване на евентуална нова мигрантска вълна.

Държавният глава коментира провала на проектокабинета на „Има такъв народ“, който е на път да доведе до трети парламентарни избори в рамките на година. Те могат да се проведат заедно с президентските в периода от 22 октомври до 22 ноември.

Избори 2 в 1: Кой, кога и как може да ги насрочи

„Няма как този парламент да си тръгне, без да насочи президентски избори. Избори 2 в 1 е срещу философията на българския конституционен модел. Но нека изчерпаме всички опции за сформиране на правителство. Ще дам евентуален трети мандат на дадена партия, но първо искам да видя идеите им за сформиране на правителство“, отговори Румен Радев на въпрос дали смята да връчи трети мандат на БСП, както го направи след 4 април.

Решението дали ще има Избори 2 в 1 зависи от синхронизирането в две институции - Народното събрание и президентството. Този парламент може и да не излъчи работещо правителство, но задължително трябва да определи деня, в който гражданите ще гласуват за нов държавен глава. Изборите за президент и вицепрезидент трябва да се проведат не по-рано от 3 месеца и не по-късно от 2 месеца преди изтичане на срока на пълномощията на действащата двойка. Мандатът на Радев и Илияна Йотова изтича на 22 януари 2022 г.

На въпрос на журналисти кога ще връчи втория проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС, президентът отвърна: "Кога българският парламент ще актуализира бюджета?".

„Не можем по безотговорен начин да се отнасяме към българските граждани, има тревожни въпроси, които изискват актуализация на този бюджет. Не може да оставим хората в наближаваща пандемична криза без социална подкрепа. Искам да видя ясен ангажимент на българския парламент. От това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос“, заяви държавният глава, като по този начин посочи, че би удължил живота на 46-ото Народно събрание, за да се стигне до разрешаване на важния казус.

Асен Василев: Без актуализация на бюджета ще има пари за избори, но няма да има пари за бизнеса

Когато Слави Трифонов обяви оттеглянето на проектокабинета на Пламен Николов, заяви, че ще подкрепи Румен Радев за още един негов мандат.

„Мога само да благодаря на г-н Трифонов и на ИТН за подкрепата. Ние с г-жа Йотова очакваме подкрепа от всички почтени българи и организации, които искат трайна и устойчива промяна“, заяви Радев.

„Неведнъж см казвал – крайно време е партиите да осъзнаят своята отговорност. Служебните министри доказаха, че е възможно единодействие на хора от различен политически спектър. Това не го виждам от партиите. Крайно време е да оставят настрана идеологическите си предубеждения и да говорят с цивилизован тон“, призова президентът.

Той коментира острите декларации, които си отправиха Слави Трифонов и Христо Иванов от „Демократична България“. „Нека не забравят, че зад тях има хиляди хора, които искат стабилност, спокойствие, искат доходи“.

Според Радев – по-адекватна оценка за случилото се в Народното събрание през последните дни „биха дали психолози“.

„Време е да осъзнаят своята отговорност. Призовах ги – мислете и внимавайте какво ще изговорите един срещу друг, защото накрая неизбежно ще седнете на една маса и ще трябва да работите за съгласие и за коалиции. Опитът да се сформира правителство на малцинството без коалиция, без широка парламентарна подкрепа, катастрофира. Нека вървим по-бързо към изпитаните модели на парламентарна демокрация“, заяви Румен Радев.

Той коментира и евентуално продължаване на управлението на служебното правителство като редовно, както предлагат БСП и ИБГНИ, ако получат трети мандат. Според президента – „служебният кабинет не е излъчен от партии и няма как да им остане като наследство“.

„Партиите са призвани да търсят идеи, да ги защитават и да излъчват кадрови решения. Те могат да предложат много в това отношение, но времето изтича“, каза Румен Радев.


Какво свърши 46 Народно събрание дотук


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024