Радев нападна Асен Василев: Някои искат да влезем в еврозоната през задния вход, както те влязоха в политиката Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев нападна директно Асен Василев заради критиките от страна на съпредседателя на ПП към служебния кабинет за отказа от срока 1 януари 2024 г. за членство в еврозоната.

"Някои явно искат да влезем в еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката и както си представят решението на много от проблемите. Влизането в еврозоната не е въпроса на надхитряне и шмекеруване, а на доверие, прозрачност, откритост и реални постижения", каза Радев на журналистически въпрос, като визираше конкретно Василев.

  • Забележката за "влизането в политиката през задния вход" към ПП е озадачаваща, доколкото Асен Василев беше назначен лично от Румен Радев за министър на финансите през пролетта на 2021 г. - позиция, от която той и Кирил Петков събраха достатъчно доверие за учредяването на самостоятелна партия.
  • По време на предизборната кампания през октомври 2021 Радев твърдеше още, че "ако България имаше повече министри като Кирил Петков, щеше да изглежда по друг начин".
  • През декември 2022 г. обаче той вече отчиташе за "грешка, че допуснах такива хора да откраднат надеждите ни за промяна" и нарече ПП "шарлатания".

Сега Румен Радев прехвърли вината за високата инфлация на "предишни управленски решения" и защити служебния кабинет, който не можел да "компенсира липсата на политическа воля от партиите в предишния парламент, които отказаха да приемат законите.

Радев обяви още, че лично той е "убеден, че влизането в еврозоната ще доведе до съществени икономически ползи".

"Но най-важно е да бъдат убедени гражданите, защото те масово не вярват. Защото досега винаги плащаха цената на всички реформи на некомпетентните и користни политически решения", беше коментарът му.

Той не цитира данни за впечатленията си за "масовото" недоверие на българите към еврото. Все пак в края на ноември 2022 г. "Алфа Рисърч" публикуваха изследване по поръчка на Министерството на финансите, според което 32,8% одобряват приемането на еврото, а 50,4% са против, докато близо 17% не могат да преценят ползите спрямо рисковете.

За сметка на това - над 64% от респондентите, занимаващи се с предприемачество, са казали, че одобряват влизането на България в еврозоната срещу едва 23% "против" и 2,3% незнаещи.

От друга страна, на въпроса "Ако негативните ефекти бъдат овладени или предотвратени, бихте ли подкрепили въвеждането на еврото", над 59% от хората отговарят "Да" - 31,3% казват, че тези ефекти са преодолими и краткосрочни, а 27,8% казват, че са съгласни България да влезе в еврозоната, ако евентуалните спекулативни повишения на цените при прехода от една валута в друга се "предотвратят и овладеят бързо".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024