Радев нападна "самозваните евроатлантически" партии по всички фронтове Снимка: © Getty Images

Президентът Румен Радев нападна остро доскоро управлявалите политически партии, като не си спести критики почти по нито една обществена тема. Това се случва в седмицата преди изборите "2 в 1" на 9 юни - за европейски и за национален парламент.

Без да назовава конкретни имена на формации, Радев заключи, че партиите губят доверието на българските граждани и това е единствено по тяхна собствена вина.

"Те се лутат в една безизходица, която сами създадоха със своите коалиции, с нарушаването на всякакви обещания, които дадоха към гражданите", посочи той.

Държавният глава не пропусна за пореден път да критикува промените в Конституцията, като ги определи като "гавра". Част от текстовете засягат пряко неговите правомощия във връзка със служебните кабинети. Промените ограничиха възможностите на президента за избор на евентуален бъдещ служебен премиер до няколко конкретни хора на държавни позиции. Това не се хареса на Радев и още през януари той оспори текстовете пред Конституционния съд.

Президентът порица партиите и за позициите им по външнополитически въпроси, като използва скорошния скандал около позицията на България при гласуването на резолюцията за геноцида в Сребреница. Бълтария последно гласува "за", но служебният премиер Димитър Главчев е искал вотът да е "въздържал се", показаха изтекли документи, чиято автентичност не беше отречена.

"Неуместно е българското правителство да проявява колебание и непоследователност. В случая, че ние сме съавтори на една позиция за резолюция на ООН и в тази връзка трябва да се установят всички факти и обстоятелства", каза президентът.

След това Радев даде пример със себе си по темата за Република Северна Македония. Той изтъкна, че при неговото участие на Европейския съвет, България е отстоявала позиция за правата на българите в западната ни съседка и така сме "префокусирали" вниманието на европейските лидери.

"И тогава дойде друго правителство, което заличи тези усилия. Така че България трябва да е ясна и последователна и да утвърждава демократичните ценности и принципи в нашия регион", допълни президентът.

Малко по-рано държавният глава предупреди, че България ще подкрепи Сърбия за ЕС, само ако се отнася подобаващо към българите. Белград кандидатства за присъединяване към ЕС през 2009 г. и получи статут на държава кандидатка за членство през 2012 г..

Радев участва в церемония по удостояване с орден "Стара планина" първа степен на представител на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов.

По време на събитието президентът подчерта, че България ще дава подкрепата си за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, но основен критерий за това ще е "положението на нашите сънародници във всяка страна - условията за тяхното икономическо и социално развитие, и най-вече възможността им да отстояват своята национална идентичност, език, култура, историческа памет."

Нападки и по линията Украйна

В изявлението си пред журналисти Радев засегна темата за войната в Украйна, както и разрешението Киев да може да използва западни оръжия за поразяване на цели в Русия. Българският държавен глава допусна, че това можело да доведе до "ядрен армагедон":

"Участието на НАТО в този конфликт на всички нива е публична тайна, която все повече става ясна. Това участие се задълбочава и крие риск от безконтролна ескалация, а това ще рече ядрен армагедон".

По думите му българските политици "с охота биха изпратили всички българи да се бият на фронта, за да прикрият своята фалшива евроатлантическа фасада". Това обаче нямало да се случи, защото те били "самозвани евроатлантици" и са твърде страхливи, за да вземат сами подобно решение.

ащото много добре знаят, че ще бъдат отритнати от обществото, така както си го получиха при опита да отменят 3 март като национален празник", допълни той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновена)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024