Радев: Не съм се ръководил от скандала с Nexo при избора си за третия мандат Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев е взел решението да връчи третия мандат на БСП, тъй като смята, че това е партията, която има най-голям шанс да състави правителство. Това заяви пред журналисти държавният глава, като обясни, че изборът му не е бил повлиян oт разкритията около българската криптоборса Nexo.

"Не съм се ръководил от този скандал при своя избор. Той избухна, след като взех своето решение, но този казус има потенциала да повлияе върху ефективната работа на едно бъдещо правителство с мандат на "Демократична България". Това го виждаме всички", каза президентът.

Думите му идват по повод разследването на прокуратурата за участието на четирима души в организирана престъпна група, свързана с Nexo. В петък в. "24 часа" публикува информация, че петима души - служители на Nexo - излизат в публичния списък на дарителите на ДБ пред Сметната палата с по 20 000 лв. дарения за една от предизборните им кампании. Нито един от тях обаче не е сред управителите на криптоборсата и няма данни да е сред разследваните лица от прокуратурата.

Христо Иванов също коментира твърденията и каза, че всички изисквания на закона са спазени и партията е готова да отговори при евентуално разследване.

В понеделник президентът официално връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП въпреки че той е почти обречен, след като е малко вероятно да получи нужната подкрепа. Радев обаче не смята така и отговори остро на журналистите, които го попитаха за евентуални предсрочни избори:

"Вие откъде знаете коя партия ще създаде правителство и коя няма? Аз така съм преценил и смятам, че БСП ще направи всичко възможно", заяви той.

По думите му БСП вече се е доказала като партия, която "не бърза да поставя червени линии и в много случаи показа, че е готова на компромис".

"БСП е готова на решения, които да са общи за болшинството партии в парламента и показа, че може да работи и да влиза в коалиции заедно със свои диалогически опоненти", аргументира се още президента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023