Радев: Не съм се ръководил от скандала с Nexo при избора си за третия мандат Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев е взел решението да връчи третия мандат на БСП, тъй като смята, че това е партията, която има най-голям шанс да състави правителство. Това заяви пред журналисти държавният глава, като обясни, че изборът му не е бил повлиян oт разкритията около българската криптоборса Nexo.

"Не съм се ръководил от този скандал при своя избор. Той избухна, след като взех своето решение, но този казус има потенциала да повлияе върху ефективната работа на едно бъдещо правителство с мандат на "Демократична България". Това го виждаме всички", каза президентът.

Думите му идват по повод разследването на прокуратурата за участието на четирима души в организирана престъпна група, свързана с Nexo. В петък в. "24 часа" публикува информация, че петима души - служители на Nexo - излизат в публичния списък на дарителите на ДБ пред Сметната палата с по 20 000 лв. дарения за една от предизборните им кампании. Нито един от тях обаче не е сред управителите на криптоборсата и няма данни да е сред разследваните лица от прокуратурата.

Христо Иванов също коментира твърденията и каза, че всички изисквания на закона са спазени и партията е готова да отговори при евентуално разследване.

В понеделник президентът официално връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП въпреки че той е почти обречен, след като е малко вероятно да получи нужната подкрепа. Радев обаче не смята така и отговори остро на журналистите, които го попитаха за евентуални предсрочни избори:

"Вие откъде знаете коя партия ще създаде правителство и коя няма? Аз така съм преценил и смятам, че БСП ще направи всичко възможно", заяви той.

По думите му БСП вече се е доказала като партия, която "не бърза да поставя червени линии и в много случаи показа, че е готова на компромис".

"БСП е готова на решения, които да са общи за болшинството партии в парламента и показа, че може да работи и да влиза в коалиции заедно със свои диалогически опоненти", аргументира се още президента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024