Радев: Партиите се надпреварват коя по-бързо ще загърби проблемите на българите Снимка: © Screenshot

Унизително е политическият процес в България да бъде подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства, или да остъства на откриването на Народното събрание. С тези думи президентът Румен Радев коментира политическите спорове около това дали руският посланик Елеонора Митрофанова трябва да получи покана за първото заседание на новия парламент.

Държавният глава каза, че това са правомощия изцяло на Народното събрание и очаква от партиите "час по-скоро да върнат своя фокус към истинските проблеми на българите". Като такива той посочи бедността, справянето с цените, приемането на годишния бюджет и защитата на социално слабите.

В четвъртък на извънредна среща в парламента парламентарно представените партии взеха решение, че посланниците на Русия и Беларус няма да бъдат канени на откриването на 48-ото Народно събрание. А няколко часа по-късно от ГЕРБ предложиха украинският президент да направи видеообръщение пред депутатите.

Относно тази идея Радев коментира следното: "Имам чувството, че партиите се надпреварват коя по-бързо ще загърби истинските проблеми на българите".

ГЕРБ решиха да компенсират гафа с Митрофанова - с покана към Зеленски за откриването на 48 НС

Президентът каза още, че трябва да бъдем оптимисти пред идеята, че ще има редовно правителство. Той посочи, че сега партиите трябва да решат и друга дилема - "правителство на всяка цена с много компромиси или да отидем на нови избори". И все пак той изтъкна, че управление на служебен кабинет не е толкова опасно за държавата, стига то да "си върши работата както трябва".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024