Снимка: © Булевард България

"Санкциите на САЩ са ясна диагноза за режима, който отгледа корупцията“ – това е първата реакция на президента Румен Радев, след като Вашингтон наложи санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и още четирима бивши и настоящи високопоставени лица.

Държавният глава направи изявлението по време на посещение на учебния полигон „Корен“ край Хасково. Той изгледа демонстрация на учението „Strike Back“ в компанията на американския посланик Херо Мустафа, военния министър Георги Панайотов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„Приветствам решимостта на правителството на САЩ да подкрепи българското общество в стремежа и усилията му за повече прозрачност и справедливост. Да, посочените са част от хората, които корумпират, но изцяло наша отговорност е да стигнем до край и да кажем кои са корумпираните“, заяви Радев, цитиран от БНТ.

"Според вас редно ли е отвъд Океана да ни кажат, че тук се вършат престъпления, крупни финансови престъления, а нашата прокуратура да не ги вижда? Ние няма как да продължим напред, ако прокуратурата не си свърши работата, но тя вече дълго време отказва категорично да си свърши работата. Особено с последните акции на прокуратурата, тя вече зае ясно, категорично страна - страната на това статукво, което доведе до тази нечувана корупция", каза президентът, цитиран от националното радио.

Гешев покани Рашков на работна среща, правителството предупреди за "война на институциите" (допълнена)

Последните събития, за които той говори, са свързани с нахлуването на прокуратурата в МВР и привикването на новите шефове на службите от страна на Иван Гешев. Правителството определи това като „война на институциите“.

Пеевски, Божков и останалите четирима бивши и действащи служители на различни управленски нива получиха санкции от Министерството на финансите на САЩ и от Държавния департамент заради корупционни практики.

Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент ще изпрати своя мисия в България, която ще пристигне през септември или октомври във връзка с корупцията у нас.


ДПС остана "солидарна" с Делян Пеевски след санкциите на САЩ

Слави Трифонов: Санкциите на САЩ са подкрепа към българското гражданско общество

"Необичайна и извънредна заплаха": Забраните, които влизат в сила след санкциите на САЩ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ