След среща с унгарския държавен глава, Радев повтори позицията на Орбан за войната в Украйна Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев споделя позицията на Унгария за войната в Украйна, която се основава върху това, че конфликтът няма да бъде решен с изпращането на повече оръжия, а с "воля за диалог и дипломатически усилия". Това стана ясно след срещата на държавния глава с унгарския президент Каталин Новак, която е на посещение в София.

Радев заяви, че двете страни споделят "обща тревога за сигурност" заради конфликта и изрази безпокойство от "ескалацията" на войната.

"Този конфликт все повече се разраства като глобален икономически сблъсък и не само. Неговата ескалация води до застрашаване на сигурността на цяла Европа. Решението му няма да дойде с повече оръжия, а с повече воля за диалог и дипломатически усилия за деескалация на бойните действия", допълни той.

Изказването на българския президент се доближава много до позицията на Унгария - най-проруски настроената държава в ЕС, и дори по-конкретно на реториката, която унгарският премиер Виктор Орбан използва по въпросите, свързани с войната. Наскоро последният каза, че западните сили вместо да въоръжават Украйна, трябва да се стремят към "прекратяване на огъня и мирни преговори". Орбан дори смята, че с изпращането на оръжия в помощ на Киев съюзниците ѝ са станали "активни участници в конфликта".

През последните седмици след дълги дискусии и преговори, Германия разреши изпращането на танкове Leopard 2 за Украйна, Съединените щати последваха примера ѝ с M1 Abrams, а по-рано и Великобритания се включи като реши да предостави бойните машини Challenger 2 на въвлечената във война страна.

Унгарското правителство не изпраща военна помощ за Украйна, като се аргументира с това, че иска да избегне ескалация на войната. А самият Радев е един от най-големите критици на решението на българския парламент за предоставяне на въоръжение на Киев.

Тази седмица станаха ясни и резултатите от годишната анкета на "Прозрачност без граници", според която България вече не е на последно място в ЕС по усещане за корупция, а минава с няколко позиции пред Унгария, която е на дъното на регионалната класация.

След срещата си с Новак, българският президент благодари на Унгария за подкрепата и помощта им спрямо българската общност в страната. Той отправи похвалите си в контекста на "растящата омраза и преследване на българската общност в друга съседна страна". Радев визира обтегнатите отношения със Скопие след побоя над секретаря на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид Християн Пендиков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтекли документи доказват плановете на Путин за световна кибервойна

Файловете Вулкан разкриват как руските служби ползват частни компании за кибератаки

21:03 - 30.03.2023

Илина Мутафчиева: Държавата сме ние самите и от нас зависи да имаме нормален живот

Защо човек от неправителствения сектор решава да влезе в политиката?

19:51 - 30.03.2023

Здравното министерство подписа договора за медицинските хеликоптери

Първата от шестте въздушни линейки трябва да бъде доставена през декември 2023 г.

19:49 - 30.03.2023

Русия обвинява България и Чехия, че ремонтират украински вертолети без лиценз

Москва твърди, че е забранила износ на резервни части, който е забранен много преди това от европейските санкции

18:29 - 30.03.2023

Ръководителят на МОК отхвърли критиките и се застъпи за връщането на руснаците в спорта

критиките на правителствата към завръщането на Русия в спорта са достойни за съжаление

17:24 - 30.03.2023

Всеки стажант във Vivacom ще черпи знания и опит от различни отдели на компанията

360-градусов професионален опит предлага Vivacom по повод 20-ата годишнина на стажантската си програма

17:24 - 30.03.2023

„Несравним цвят и яркост“: Диамантът The Eternal Pink отива на търг за $35 млн.

Цветните диаманти, особено розовите, напоследък достигат най-високи цени

17:11 - 30.03.2023