След среща с унгарския държавен глава, Радев повтори позицията на Орбан за войната в Украйна Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев споделя позицията на Унгария за войната в Украйна, която се основава върху това, че конфликтът няма да бъде решен с изпращането на повече оръжия, а с "воля за диалог и дипломатически усилия". Това стана ясно след срещата на държавния глава с унгарския президент Каталин Новак, която е на посещение в София.

Радев заяви, че двете страни споделят "обща тревога за сигурност" заради конфликта и изрази безпокойство от "ескалацията" на войната.

"Този конфликт все повече се разраства като глобален икономически сблъсък и не само. Неговата ескалация води до застрашаване на сигурността на цяла Европа. Решението му няма да дойде с повече оръжия, а с повече воля за диалог и дипломатически усилия за деескалация на бойните действия", допълни той.

Изказването на българския президент се доближава много до позицията на Унгария - най-проруски настроената държава в ЕС, и дори по-конкретно на реториката, която унгарският премиер Виктор Орбан използва по въпросите, свързани с войната. Наскоро последният каза, че западните сили вместо да въоръжават Украйна, трябва да се стремят към "прекратяване на огъня и мирни преговори". Орбан дори смята, че с изпращането на оръжия в помощ на Киев съюзниците ѝ са станали "активни участници в конфликта".

През последните седмици след дълги дискусии и преговори, Германия разреши изпращането на танкове Leopard 2 за Украйна, Съединените щати последваха примера ѝ с M1 Abrams, а по-рано и Великобритания се включи като реши да предостави бойните машини Challenger 2 на въвлечената във война страна.

Унгарското правителство не изпраща военна помощ за Украйна, като се аргументира с това, че иска да избегне ескалация на войната. А самият Радев е един от най-големите критици на решението на българския парламент за предоставяне на въоръжение на Киев.

Тази седмица станаха ясни и резултатите от годишната анкета на "Прозрачност без граници", според която България вече не е на последно място в ЕС по усещане за корупция, а минава с няколко позиции пред Унгария, която е на дъното на регионалната класация.

След срещата си с Новак, българският президент благодари на Унгария за подкрепата и помощта им спрямо българската общност в страната. Той отправи похвалите си в контекста на "растящата омраза и преследване на българската общност в друга съседна страна". Радев визира обтегнатите отношения със Скопие след побоя над секретаря на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид Християн Пендиков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024