Радев връчи втория мандат на Денков с нежелание и намекна, че той не трябва да се изпълнява Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Той обаче направи това с особено нежелание и специално подчерта, че връчва мандата не защото иска, а само защото така трябва да стори по Конституция.

Държавният глава дори намекна, че коалицията трябва да преосмили дали изобщо да изпълни мандата - действие, което ще доведе до редовно правителство.

"Нецелесъобразно е от моя страна да ви връча мандат при положение и след изтелите записи и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия...Но аз съм призван да браня Конституцията и по силата на тази Конституция съм длъжен да връча този мандат", каза той.

Радев използва възможността отново да нападне представителите на "Продължаваме промяната" по повод разпространените записи от Националния съвет на партията. Той видя в тях "торпилиране на българския суверенитет, наклеветяването и планирана чистка в службите и държавната администрация, заявка за вмешателство в изборите и дискредитиране на лидерите на европейски институции и името на България".

Президентът дори видимо показа, че няма никакво желание да връчи папката с втория мандат, но все пак го направи, като се позова на Конституцията:

"Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазването на остатъците от нормалност и доверие в политическата система, на съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива, и на съхраняване на имиджа на България пред нашите европейски партньори, ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който според мен вече е дискредитиран", заяви той.

От своя страна, кандидат-премиерът Николай Денков му отвърна, че страната се нужда от редовно правителство - позиция, която президентът също заемеше от началото на 49-ото Народно събрание.

Представителят на ПП-ДБ увери, че в следващите дни коалицията ще води преговори с другите парламентарни групи, за да успее да състави кабинет, който да постигне целите и задачи в законодателната им програма.

нам, че задачата е трудна и деликатна, но не и невъзможна", заяви Денков.

Какво се случи и какво следва?

Коалицията ще разполага с една седмица да представи свой състав и структура на Министерски съвет. В противен случай ще трябва да върне мандата неизпълнен.

Точно преди седмица ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС обявиха, че ще реализират правителство на ротационен принцип. Първо премиер да бъде Николай Денков, а Мария Габриел от ГЕРБ да заеме поста на вицепремиер и министър на вътрешните работи. Те ще си разменят поста след девет месеца, като първоначалният план е правителството да работи поне за осемнайсет месеца.

Плановете за това обаче към момента са поне временно спрени, след като в петък депутатът Радостин Василев разпространи записи от Националния съвет на "Продължаваме промяната". В пълния материал от заседанието членовете на партията обсъждат редица вътрешнополитически теми, включително вариантите за съставяне на правителство с ГЕРБ с втория мандат. В него те правят коментари по адрес на Мария Габриел, Бойко Борисов, президента Радев.

Заради скандала ГЕРБ "замрази" преговорите за съставяне на кабинет и казаха, че те могат отново да бъдат възобновени. Към момента обаче не е ясно при какви условие би станало това, което постава съдбата на редовно правителство с втория мандат отново под въпрос.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024