ГЕРБ замразява преговорите за кабинет с ПП-ДБ. Вратата остава отворена, но при неясни условия Снимка: © Screenshot

ГЕРБ-СДС "замразява" преговорите за съставяне на правителство с втория мандат на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Това обяви Мария Габриел на брифинг на партията.

"Всичко си има граници. Не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжа, разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаменталните принципи на републиката", каза тя.

Решението на ГЕРБ идва ден, след като отцепилият се от ПП-ДБ депутат Радостин Василев представи запис от онлайн заседанието на Националния съвет на "Продължаваме промяната". В пълния материал представителите на партията дискутират редица теми, включително вариантите за съставяне на правителство с ГЕРБ, но с втория мандат. Отправени са и коментари по адрес на Бойко Борисов, Мария Габриел, президента Румен Радев и други лица.

Габриел критикува поведението на партията в разпространените записи и каза, че то е "неприемливо". Тя ще настоява за ясни гаранции от ПП-ДБ, но не каза в какво точно ще се изразяват те. Бившата еврокомисарка остава на мнение, че на този етап експертен кабинет е най-добрата възможност за редовно правителство, но преговорите за такъв ще бъдат замразени, докато не получи отговори и гаранции.

В петък часове преди записите официално да бъдат разпространени лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че те няма да повлияят на мнението му за редовен кабинет. Сега обаче смята точно обратното. Причината за промяната в позицията му била, че той очаквал записи, които били незаконно записвани от българските специални служби - както Кирил Петков първоначално твърдеше. А това, което чул, му дошло като "гръм от ясно небе".

"Това е Уотъргейт. Да записваш централата на политическа партия е най-тежко нарушение в една демокрация - само че се оказа, че то не е така и това е подтекст, за да се разрушат службите", коментира Борисов, като направи препратка към американската афера "Уотъргейт".

Той каза, че останал изненадан от чутото на записите, тъй като, когато се срещал с представителите на ПП-ДБ те му изглеждали като "съвсем добри хора" и не се колебаел в тях. Единствената причина партията му да реагира била, че в казаното от политиците на ПП прозирал начинът, по който те искали да управляват държавата.

"Въпросът не е за извинение или какво си говорят там. Въпросът е в начина, по който мислят, че се управлява държавата. (Ние) не се натискаме да ставаме министри. Затова говорим за експертно правителство. Чухте какво говорят за местните избори – с техен вътрешен министър да се проведат" , каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ се оплака и колко щети е понесъл заради решението си да подкрепи кабинет с втория мандат на ПП-ДБ както сред симпатизантите си, така и вътре в партията, която в момента се "бунтувала" заради направените от тях отстъпки.

"Ние подходихме честно, отговорно, за България. Скарахме се с партньорите от другите партии. Извинихме им се. Само и само да направим правителство. С приятели се изпокарах само и само да преведем България", изтъкна Борисов.

Машини като в САЩ

Той обяви, че ще предложи на парламента да се купят "същите машини, които са в САЩ" и с тях да се провежда машинното гласуване на изборите. По думите му, по този начин щяла да се избегне "далаверата с машинния вот".

"За да стане незабавно, бързо, поради изключителната важност да провеждаме честни избори. Да няма смачкани протоколи, да няма флашки фалшиви, ала-бала и всичко останало, защото аз така разбрах "ала-бала". Да купим същите машини като в САЩ, приемаме, че там е най-голямата демокрация и със същите машини да провеждаме гласуване, което да избягва далаверата с машинния вот", допълни Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023