"Вратата е ей там": ГЕРБ даде знак за бунт срещу ПП-ДБ Снимка: © Булевард България

Представители на ГЕРБ дадоха първи признаци за недоволство и смяна на отношението към "Продължаваме промяната", след като вчера бяха разпространени записи от онлайн заседанието на Националния съвет на партията.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова изглежда коментира чутото в материалите, като написа в профила си във Facebook следното:

"След всичко, което чух днес, единственото, което ще им кажа, е: "вратата е ей там"

Подборът и за завършваща фраза не е случаен. С думите си тя препраща към случка от миналата година, когато изтече запис с тогавашния премиер Кирил Петков от срещата му с автобусните превозвачи. Тогава те протестираха с искания акцизът на горивата да се намали, а в изтеклото аудио от срещата се чу как Петков им казва: "Това е моят кабинет и аз определям какво ще се говори и как ще се говори и ако не ви харесва, вратата е ей там и можете да напуснете."

С коментар във Facebook се включи и друг представител на ГЕРБ - Делян Добрев, който написа:

"4:30 часа измами, далавери, преврати, предателства, ориенталска култура... Питат ме: - Да не им се размине? - Няма!".

Реакциите и на двамата са свързани с разпространените в петък записи от депутата на ПП-ДБ Радостин Василев от онлайн заседанието на Националния съвет на "Продължаваме промяната" преди кандидатката за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да върне на президента Румен Радев връчения ѝ седмица по-рано мандат за съставяне на кабинет. В пълния материал от заседанието на ПП с времетрание от 4 часа и 40 минути членовете на партията обсъждат редица вътрешнополитически теми, включително вариантите за съставяне на правителство с ГЕРБ, но с втория мандат, който е за ПП-ДБ по конституция.

Има и коментари по адрес именно на Атанасова и Добрев, като последният дори е представен като част от вътрешната опозиция в ГЕРБ, която би могла да разцепи партията на Бойко Борисов.

Вчера часове преди записът официално да бъде пуснат, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че "компроматите" няма да повлияят на мнението му за редовен кабинет. Сега обаче двама от неговите депутати по-скоро дават друг сигнал по темата.

Пред bTV председателят на парламента Росен Желязков изтъкна, че важното в момента било да се "взимат трезви решения". Той обяви, че изпълнителната комисия на ГЕРБ ще се събере в събота да направи "анализ на ситуацията от гледна точка на мандата".

Желязков предложи и вариант, в който доверието, което ПП са счупили, да бъде възстановено: "Ако от ПП ясно и категорично казват, че именно Мария (Габриел) ще получи проучвателния мандат, но това го казвам от свое име".

Докато той все още говореше за общо правителство, колегата му Тома Биков каза в интервю пред Нова телевизия, че нещата вече са се променили и ГЕРБ не може да подкрепи кабинет, в който участва бившият министър и съпредседател на ПП Асен Василев.

"След всичко това, което каза. Смятам, че преговорите трябва да почнат отначало и да се постави въпросът за непартийно участие", коментира той, но смекчи позицията си като обясни, че това не било бунт, а просто мнение.

В началото на седмицата двете най-големи парламентарни групи се разбраха да реализират общо правителство на ротационен принцип. Първо премиер да бъде Николай Денков, а Мария Габриел от ГЕРБ да заеме поста на вицепремиер и министър на вътрешните работи. Те ще си разменят поста след девет месеца, като първоначалният план е правителството да работи поне за осемнайсет месеца.

И двете формации обаче все още очакват президентът Румен Радев да връчи втория мандат. Кога обаче ще стане това засега остава неясно. Още в понеделник държавният глава каза, че ще връчи мандата "до дни", но почти седмица по-късно това все още не се е случило.

Имунитетът на Борисов, залогът "Габриел", и как Радев овладява кметовете на ГЕРБ: Какво (не) се чува в записа на Радостин Василев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев отиде при Радев, не е предлагал нови имена на министри (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024