Радостин Василев пусна записите с компромати на ПП-ДБ: "Няма дълбока държава, записах ги на таблета си" Снимка: © Булевард България

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Радостин Василев се разделя с парламентарната си група - при това по особено драматичен начин. Той обяви официално решението си на пресконференция, на която пусна и очакваните записи на политици от "Продължаваме промяната".

Василев уточни, че компроматите не били действия на "дълбоката държава" или службите, а представляват личен запис на 5-часовото съвещание на Националния съвет на партията, което се е състояло онлайн. Депутатът обаче представи само 4-минутен монтаж с "акцентите" от казаното, като впоследствие изпрати пълния вариант до медиите.

В материалите се чуват реплики предимно на Кирил Петков и Асен Василев по въпроси, свързани със съставянето на редовно правителство, свалянето на депутатския имунитет на Бойко Борисов и разказ за проведен разговор с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Василев сподели, че заради случващото се снощи ръководителят на ДАНС Пламен Тончев му се обадил да му каже, че срещу него имало заплаха. Затова националната служба му е назначила охрана, която да го пази.

В представения монтаж се чува как Петков обясява, че е говорил с фон дер Лайен, която го уверила, че шансът на България за Шенген е голям, но за влизане в еврозоната не чак толкова заради лошите финансови показатели на страната. Тогава той я попитал дали не може от процента на инфлация "да се махне" ефекта на войната в Украйна, за да бъде свалена стойността му.

Василев представи и реплики във връзка с имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов: "Какво става, ако повдигнат утре обвинение на Борисов и го поискат? Не е наше предложение, но Христо Иванов даде предложение за това нещо…Казваме, че се прави комисия по имунитетите и идеята е да се каже, че тази комисия работи, докато се смени конституционната реформа и се използват европейските стандарти за вдигане на имунитета", се чува да казва Петков в монтирания запис.

Не е дълбока държава, а е таблет

В четвъртък Кирил Петков съобщи, че политици от ПП-ДБ са били записвани по време на техни работни срещи, съвети и в парламента с цел дестабилизиране на редовното правителство, а Радостин Василев е използван като инструмент за това.

Депутатът отрече част от тези твърдения, като каза, че не използвал специални средства, а просто е записал Националния съвет на партията на своя таблет, тъй като той е продължил до твърде късно в неделя вечерта, а Василев трябвало да си ляга. Предоставеният от него запис е с продължителност 4 часа и 37 минути, което означава, че депутатът е записвал срещата от самото ѝ началото.

По негови думи, в неделя (21 май) е получил имейл от председателката на Националния съвет Таня Султанова, която го известила, че в 22:00 ч. вечерта ще се проведе срещата. Тя била в онлайн формат и Василев я слушал до 00:30 ч., но след това си легнал да спи. За да не изпуска разговорите решил да запише на своя таблет съвещанието на ПП.

"Не съм му разкривал запис от спалнята. Не съм си позволил да го записвам в разговор. Включвам, лягам си да спя, ставам сутринта и ми идва да се гръмна, колеги, защото това, което видях, е срамно", каза вече бившият депутат от ПП-ДБ.

ПП-ДБ извършили "предателство"

На свиканата пресконференция Радостин Василев защити всичките си действия, като каза, че застава срещу "истинското задкулисие и дълбоката държава", което било в лицето на ПП-ДБ и ГЕРБ. Депутатът на няколко пъти обвини парламентарната си група, че се е "прегърнала" с партията на Бойко Борисов и се опитва да прави с нея тайна "коалиция".

Той атакува директно и Кирил Петков, като изрази разочарование от него: "Имал съм му доверие. (Смятах го за) боец със статуквото, страхотен бой изяде, заради него се присъединихме (към ПП-ДБ). Но или е зависим, или е уплашен, или е лаком, но накрая ще излезе, че е много глупав, защото дори да не се реализира кабинет, той губи подкрепата на българските граждани".

Радостин Василев е бивш министър на спорта в кабинета "Петков", излъчен на поста от квотата на "Има такъв народ". След като Слави Трифонов обяви, че се изтегля от управляващата тогава коалиция, Василев и други депутати от ИТН се отцепиха от групата. На последните два вота той беше кандидат от гражданската квота на "Продължаваме промяната" и не е член на партията.

Въпреки че вече няма да е депутат от ПП-ДБ той заяви, че ще остане в парламента, за да може да продължи "да се бори с Бойко Борисов". Василев анонсира, че гражданското му движение "Силна България" ще се превръща в партия и целта му ще бъде участие в следващи избори, в това число и местни (каквито предстоят през есента).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отмени домашния арест на Васил Божков срещу 130 хил.лв. гаранция

Според магистратите нямало опасност той да се укрие по т.нар.хазартно дело

14:00 - 07.05.2024
Важно днес

Полша откри подслушвателни устройства в правителствена зала. Тече разследване

Устройствата могат да запишат видео и звук, но не е ясно кога са монтирани

13:01 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ГЕРБ-СДС

ГЕРБ-СДС се регистрира за участие в европейските избори и представи листата си

12:51 - 07.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова се оказа начело и на листата за европейските избори

Ваня Григорова ще води две листи - тази в 25-и МИР и тази за евровота

12:18 - 07.05.2024
Важно днес

3-годишно дете е с опасност за живота, след като е блъснато от автомобил

Катастрофата е предизвикана от 35-годишен шофьор

10:25 - 07.05.2024
Важно днес

Пазарът на ЕС, войната и ролята на Китай. Какво си казаха Макрон и Фон дер Лайен със Си Дзинпин

Китайският президент е в Париж преди да посети Сърбия и Унгария

10:08 - 07.05.2024
Важно днес

Главчев дава на ДАНС решението за частна детска болница, което кабинетът му одобри и отмени

Документите, на база на които беше одобрен проектът, още не са публични

09:57 - 07.05.2024
Важно днес

Вълната от студентски протести срещу войната в Газа достигна университетите в Европа

Студенти от Амстердам, Виена, Копенхаген, Кеймбридж и Оксфорд протестират срещу войната в Газа

09:50 - 07.05.2024
галерия

Справиха ли се мъжете с темата на Met Gala 2024

Много Loewe, по-малко цветя и класически костюми от три части

09:35 - 07.05.2024