Рашков вече е разговарял с обвиняемия за АМ "Хемус", Гешев ще присъства на разпита му Снимка: © Булевард България

Вътрешният министър Бойко Рашков и главният прокурор Иван Гешев се отзоваха бързо на призива на задържания бивш данъчен служител Борислав Колев, обвинен за пране на 53 млн. лв. от АМ „Хемус“. Той поиска да се срещне лично с двамата и Рашков вече е провел разговор с него и брат му Иво, а Гешев се яви на разпита му в Софийска градска прокуратура.

„Аз вече се срещнах с него. Откликнал съм на желанието на тези двама братя“, каза вътрешният министър на брифинг след заседанието на съда, на което на Колев повторно му беше наложена мярка „задържане под стража“.

Обвиняемият за АМ "Хемус" е поискал лична среща с Бойко Рашков и Иван Гешев

Попитан дали са станали ясни други имена по веригата за изпирането и присвояването на парите от ЛОТ-5 на автомагистралата, Рашков заяви: „Има някои уточнения, които те направиха. Нека оставим това на разследващите органи, да не изпреварваме прокуратурата, нито ГДБОП, които този следобед ще имат доста работа с обвиняемия. Разпитът му ще бъде проведен в градската прокуратура“.

Вътрешният министър разкри, че по време на разговора с рефера по футзал Борислав Колев и брат му е чул имена на участници в схемата. „Не са публично известни на този етап, ще станат след известно време, когато разследването напредне“, каза той, без да дава подробности заради течащото дело.

Попитан дали е бил изненадан от сведенията им, Рашков каза: „Не, от нищо, което чух“. „Би могло да се очаква да има малко по-ускорено развитие в разследването, за да се стигне по-бързо до истината“, добави само той.

Рашков каза, че няма данни Колев да е бил заплашван, но според него обвиняемият се очаква „да бъде в положение, в което да получи такива заплахи“.

Попитан кой е крайният получател на парите от АМ "Хемус", министърът отвърна: „Най-вероятно брат му (на Колев) е прав“. По-рано Иво Колев заяви, че „никой не мисли, че брат ми е крайният получател на тези 53 млн. лева”.

Междувременно наблюдаващите прокурори при Софийска градска прокуратура (СГП) незабавно издадоха разрешение по чл. 198 от НПК, с което се позволява и присъствието на главния прокурор на разпита на обвиняемия.

Той ще се проведе при спазване на всички законови изисквания в сградата на СГП. Колев се яви в прокуратурата, а там беше и Иван Гешев, който заяви пред журналистите, че не може да извършва действия по конкретни досъдебни производства, а присъства само в качеството си на главен прокурор. "Вече дали обвиняемият ще бъде разпитан пред съдия, е преценка на съответните наблюдаващи прокурори", каза той.

СГП е разпоредила на Главна дирекция „Охрана“ привеждането на обвиняемия в сградата на прокуратурата за провеждане на действия по разследването с негово участие.

Призивът на Борислав Колев за среща с Гешев и Рашков идва седмица след скандала между ГДБОП и прокуратурата заради искането на полицията да получи допълнителни показания от Колев в замяна на обещание той да остане под домашен арест и да му бъде позволено да пътува в чужбина.

Прокуратурата обяви, че магистрати са били подлагани на "натиск" от страна на директора на ГД "Борба с организираната престъпност" Калин Стоянов, докато той обвини прокурорите, че не се интересуват от разследването и пречат на събирането на информация.


Шефът на ГДБОП: Прокурорите отказват да разпитат лице, готово да разкрие цялата схема от АМ "Хемус"

Наблюдаващите прокурори по делото за "Хемус" си направиха самоотвод

Клошар, изтеглил 18 млн. лв. от парите за АМ "Хемус", е починал от Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Мирчев пита президента защо Пеевски е с държавна охрана от години

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След атака с дрон над Тел Авив има загинал и поне 10 ранени

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024
Важно днес

Главчев свиква Съвета по сигурността заради продължаващите пожари в страната

Борбата с големия пожар в ямболското село Воден продължава

07:33 - 19.07.2024