Рашков вече е разговарял с обвиняемия за АМ "Хемус", Гешев ще присъства на разпита му Снимка: © Булевард България

Вътрешният министър Бойко Рашков и главният прокурор Иван Гешев се отзоваха бързо на призива на задържания бивш данъчен служител Борислав Колев, обвинен за пране на 53 млн. лв. от АМ „Хемус“. Той поиска да се срещне лично с двамата и Рашков вече е провел разговор с него и брат му Иво, а Гешев се яви на разпита му в Софийска градска прокуратура.

„Аз вече се срещнах с него. Откликнал съм на желанието на тези двама братя“, каза вътрешният министър на брифинг след заседанието на съда, на което на Колев повторно му беше наложена мярка „задържане под стража“.

Обвиняемият за АМ "Хемус" е поискал лична среща с Бойко Рашков и Иван Гешев

Попитан дали са станали ясни други имена по веригата за изпирането и присвояването на парите от ЛОТ-5 на автомагистралата, Рашков заяви: „Има някои уточнения, които те направиха. Нека оставим това на разследващите органи, да не изпреварваме прокуратурата, нито ГДБОП, които този следобед ще имат доста работа с обвиняемия. Разпитът му ще бъде проведен в градската прокуратура“.

Вътрешният министър разкри, че по време на разговора с рефера по футзал Борислав Колев и брат му е чул имена на участници в схемата. „Не са публично известни на този етап, ще станат след известно време, когато разследването напредне“, каза той, без да дава подробности заради течащото дело.

Попитан дали е бил изненадан от сведенията им, Рашков каза: „Не, от нищо, което чух“. „Би могло да се очаква да има малко по-ускорено развитие в разследването, за да се стигне по-бързо до истината“, добави само той.

Рашков каза, че няма данни Колев да е бил заплашван, но според него обвиняемият се очаква „да бъде в положение, в което да получи такива заплахи“.

Попитан кой е крайният получател на парите от АМ "Хемус", министърът отвърна: „Най-вероятно брат му (на Колев) е прав“. По-рано Иво Колев заяви, че „никой не мисли, че брат ми е крайният получател на тези 53 млн. лева”.

Междувременно наблюдаващите прокурори при Софийска градска прокуратура (СГП) незабавно издадоха разрешение по чл. 198 от НПК, с което се позволява и присъствието на главния прокурор на разпита на обвиняемия.

Той ще се проведе при спазване на всички законови изисквания в сградата на СГП. Колев се яви в прокуратурата, а там беше и Иван Гешев, който заяви пред журналистите, че не може да извършва действия по конкретни досъдебни производства, а присъства само в качеството си на главен прокурор. "Вече дали обвиняемият ще бъде разпитан пред съдия, е преценка на съответните наблюдаващи прокурори", каза той.

СГП е разпоредила на Главна дирекция „Охрана“ привеждането на обвиняемия в сградата на прокуратурата за провеждане на действия по разследването с негово участие.

Призивът на Борислав Колев за среща с Гешев и Рашков идва седмица след скандала между ГДБОП и прокуратурата заради искането на полицията да получи допълнителни показания от Колев в замяна на обещание той да остане под домашен арест и да му бъде позволено да пътува в чужбина.

Прокуратурата обяви, че магистрати са били подлагани на "натиск" от страна на директора на ГД "Борба с организираната престъпност" Калин Стоянов, докато той обвини прокурорите, че не се интересуват от разследването и пречат на събирането на информация.


Шефът на ГДБОП: Прокурорите отказват да разпитат лице, готово да разкрие цялата схема от АМ "Хемус"

Наблюдаващите прокурори по делото за "Хемус" си направиха самоотвод

Клошар, изтеглил 18 млн. лв. от парите за АМ "Хемус", е починал от Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024