Снимка: © Булевард България

Вътрешният министър Бойко Рашков и главният прокурор Иван Гешев се отзоваха бързо на призива на задържания бивш данъчен служител Борислав Колев, обвинен за пране на 53 млн. лв. от АМ „Хемус“. Той поиска да се срещне лично с двамата и Рашков вече е провел разговор с него и брат му Иво, а Гешев се яви на разпита му в Софийска градска прокуратура.

„Аз вече се срещнах с него. Откликнал съм на желанието на тези двама братя“, каза вътрешният министър на брифинг след заседанието на съда, на което на Колев повторно му беше наложена мярка „задържане под стража“.

Обвиняемият за АМ "Хемус" е поискал лична среща с Бойко Рашков и Иван Гешев

Попитан дали са станали ясни други имена по веригата за изпирането и присвояването на парите от ЛОТ-5 на автомагистралата, Рашков заяви: „Има някои уточнения, които те направиха. Нека оставим това на разследващите органи, да не изпреварваме прокуратурата, нито ГДБОП, които този следобед ще имат доста работа с обвиняемия. Разпитът му ще бъде проведен в градската прокуратура“.

Вътрешният министър разкри, че по време на разговора с рефера по футзал Борислав Колев и брат му е чул имена на участници в схемата. „Не са публично известни на този етап, ще станат след известно време, когато разследването напредне“, каза той, без да дава подробности заради течащото дело.

Попитан дали е бил изненадан от сведенията им, Рашков каза: „Не, от нищо, което чух“. „Би могло да се очаква да има малко по-ускорено развитие в разследването, за да се стигне по-бързо до истината“, добави само той.

Рашков каза, че няма данни Колев да е бил заплашван, но според него обвиняемият се очаква „да бъде в положение, в което да получи такива заплахи“.

Попитан кой е крайният получател на парите от АМ "Хемус", министърът отвърна: „Най-вероятно брат му (на Колев) е прав“. По-рано Иво Колев заяви, че „никой не мисли, че брат ми е крайният получател на тези 53 млн. лева”.

Междувременно наблюдаващите прокурори при Софийска градска прокуратура (СГП) незабавно издадоха разрешение по чл. 198 от НПК, с което се позволява и присъствието на главния прокурор на разпита на обвиняемия.

Той ще се проведе при спазване на всички законови изисквания в сградата на СГП. Колев се яви в прокуратурата, а там беше и Иван Гешев, който заяви пред журналистите, че не може да извършва действия по конкретни досъдебни производства, а присъства само в качеството си на главен прокурор. "Вече дали обвиняемият ще бъде разпитан пред съдия, е преценка на съответните наблюдаващи прокурори", каза той.

СГП е разпоредила на Главна дирекция „Охрана“ привеждането на обвиняемия в сградата на прокуратурата за провеждане на действия по разследването с негово участие.

Призивът на Борислав Колев за среща с Гешев и Рашков идва седмица след скандала между ГДБОП и прокуратурата заради искането на полицията да получи допълнителни показания от Колев в замяна на обещание той да остане под домашен арест и да му бъде позволено да пътува в чужбина.

Прокуратурата обяви, че магистрати са били подлагани на "натиск" от страна на директора на ГД "Борба с организираната престъпност" Калин Стоянов, докато той обвини прокурорите, че не се интересуват от разследването и пречат на събирането на информация. 


Шефът на ГДБОП: Прокурорите отказват да разпитат лице, готово да разкрие цялата схема от АМ "Хемус"

Наблюдаващите прокурори по делото за "Хемус" си направиха самоотвод

Клошар, изтеглил 18 млн. лв. от парите за АМ "Хемус", е починал от Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Жестоко убийство на съпругата на координатора на ГЕРБ в Русе, двама мъже са обвинени

Извършителите са признали за убийството на шефката на аптеки Еранухи Пехливанян

Радев и Йотова полагат клетва и започват втория си мандат

Президентът ще се обърне към нацията от трибуната на Народното събрание

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft