Ръст от 38% на новите ипотечни кредити намеква за имотен балон Снимка: © Getty Images

Новите ипотечни кредити се увеличават с 38% в края на януари спрямо година по-рано. Това става ясно от последните данни на Българската народна банка (БНБ).

На „екплозивния растеж“ на новоотпуснатите жилищни заеми най-напред обърна внимание икономистът Георги Англеов.

Това няма никаква връзка с реалната икономика и с нормалното развитие на жилищния и строителния пазар,“ написа във Facebook профила си той и добави, че изкуствено се надува пазарен балон.

Според данните на БНБ, през януари 2024 г. са отпуснати ипотечни кредити за над 635 млн. лева. От тях 205 млн.лв. са рефинансиране - тоест става дума за стари заеми, а нетно новите кредити за имот са за 430 млн.лв.

„За сравнение през миналия януари новите ипотечни кредити са били 312 млн. лева или увеличението на годишна база е 38.2%,“ изчислява икономистът.

С две думи, балонът на жилищния пазар се надува - и то се надува съвсем изкуствено," смята Ангелов.

„Вместо охлаждане и здрав разум – още въздух в балона,“ написа в по-късно профила си във Facebook и икономистът Лъчезар Богданов.

Той изчислява, че за последните 12 месеца банките „са инжектирали“ в пазара на жилища 3,5 млрд. лева, като само за последните 3 месеца – над милиард лева.

Бумтящото кредитиране е подхранвано от продължаващите ниски лихви, които според Богданов са „абсурдни“ – средно 2,75% в България, на фона 4% средно в еврозоната.

Това няма да свърши добре - нито за банките, нито за част от купувачите с кредит, а и в цялата верига на свързани с имотите и строителството дейности и услуги. Не е зле да припомним, че това не са фиксирани лихви за 20 или 30 годишен период, а плаващи - т.е. при промяна на лихвите по депозитите, длъжниците автоматично ще плащат значително по-висока вноска,“ пише Богданов.

Справка в данните на централната банка показва, че на годишна база кредитите за бизнеса нарастват значително по-бавно - едва със 7,2%.

"Забележете, че нищо подобно не става с кредитите за бизнеса. Там банките действат по точно обратния начин, затягат достъпа и ограничават растежа на кредитите. А с по-малко кредити за бизнеса съответно няма производствени инвестиции и се ограничава потенциалът за растеж на икономиката,“ пише още икономистът.

В края на миналата година Ангелов предупреди, че бурното кредитиране на домакинствата на практика подхранва инфлацията и надува имотния балон.

Тогава Ангелов припомни, че ипотечните заеми са с плаващи лихви и когато се тегли подобен дългосрочен кредит, клиентите трябва да имат предвид, че вноската им ще расте заради покачване на лихвите, което е въпрос на време и в България.

Предупреждение за очакваното покачване на лихвите отправи и банкерът Петър Славов. Според анализ на Уникредит Булбанк от края на 2023 г. имотите в София са надценени, а в 1/3 от кварталите вече е налице балон. На друго мнение е изпълнителният директор на банка ДСК - Тамаш Хак-Ковач. Според него няма причина за "истерията около пазара на ипотечни кредити", тъй като той не смята, че изискванията на банките за отпускане на кредити са занижени, нито, че покачването на лихвите ще доведе до влошаване на кредитните портфейли.

Според икономическия анализ на БНБ, който е публикуван преди дни (на 23 февруари) една от предпоставките за укорения ръст в обема на новите ипотечни кредити е поскъпването на жилищните имоти.

Заради бумтящото кредитиране централната банка неколкократно повиши изискванията за резерви и буфери от банките, но към момента мерките не са довели до охлаждане на кредитирането на домакинствата.

От централната банка обявихва, че са готови да предприемат допълнителни мерки за ограничаване на ипотечното кредитиране. Това обаче ще се случи най-рано от април, тъй като решението може да бъде взето след анализ на данните до месец март, стана ясно от думите на управителя на БНБ Димитър Радев.


Кои банки спечелиха най-много през 2023 година


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024