Снимка: © Getty Images

Страните-членки на НАТО имат разногласия относно следващите им стъпки спрямо Русия, съобщава The New York Times.

Балтийските държави и Полша искат пълно прекъсване на отношенията с Москва и полагане на целенасочени усилия властта там да бъде поставена на колене. Според тях, всеки изход от войната, който може да бъде представен от Владимир Путин като победа, би навредил на сигурността в Европа.

Други държави, като Франция, Германия и Турция, желаят да запазят дипломатически контакт с президента Владимир Путин, независимо от военните престъпления, които войските му извършват. Те са на мнение, че Русия не може да бъде пречупена лесно и че категорична победа срещу нея е малко вероятна. 

Срещата между външните министри на страните-членки тази седмица се концентрира върху това каква помощ може да бъде оказана на Украйна, но едно заключение изглежда общо прието - войната е далеч от своя край и макар агресорът да се представя зле и вече да му се наложи да се оттегли от района покрай Киев, Русия все пак бележи бавен и същевременно много брутален прогрес в източната част на страната. 

"Москва не се отказва от амбициите си в Украйна," каза генералният секретар на Нато Йенс Столтенберг. "Наблюдаваме значително изтегляне на войски от Киев, за да се прегрупират, превъоръжат и презапасят. Фокусът им се пренасочва към Изтока." 

"В следващите седмици очакваме засилен натиск на Русия в Източна и Южна Украйна - ще опитат да завземат цял Донбас и да изградят сухопътна връзка с окупирания Крим. Това е ключов етап от войната," добави още той.

САЩ и Европейския съюз подготвят нови санкции срещу Кремъл, но без големи очаквания те да ускорят развръзката във войната, съобщава The New York Times. 

На предстоящите срещи на НАТО обаче фокусът ще попада върху изпращане на военна помощ към Украйна, а не върху мерките срещу руските олигарси и институции. 

"Украйна има спешна нужда от военна подкрепа," продължи Столенберг. "Това е причината, поради която е толкова важно съюзниците от НАТО да се съгласят да продължат да я подкрепят с много различни видове военно оборудване, както с по-тежко, така и с леки оръжейни системи." 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия