Отстраниха шефа на АПИ-Варна заради асфалтиране на пътя при катастрофата с Кирил Петков

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова разпореди "незабавно" да се образува дисциплинарно производство срещу директора на Областно пътно управление – Варна инж. Явор Пасев и началника на отдел „Инвестиционно-ремонтни дейности“ в ОПУ – Варна Севдалина Казълова.

Докато тече дисциплинарното производство служителите са отстранени от работа.

Двамата са обвинени от Коритарова за това, че "със своите действия или бездействия са допуснали асфалтирането на част от отсечка на пътя Варна-Добрич, при изхода на община Аксаково, където преди дни имаше тежък пътен инцидент, който завърши със загуба на човешки живот".

Става дума за пътния разклон, при който автомобил на НСО, возещ Кирил Петков, се блъсна в лека кола. Шофьорът на втория автомобил загина, а съпругата му беше приета в болница с множество травми.

Ремонтът от последните дни е направен от ДЗЗД "Роуд Проджект", в което участват "Хидрострой" АД и "Транстрой-Варна" АД, става ясно от информацията на МРРБ. Коритарова е сигнализирала прокуратурата за действията на служителите на пътния консорциум.

  • "Хидрострой" е една от най-големите строителни компании в България, което значи и един от най-мащабните изпълнители на обществени поръчки в пътното строителство. Нейният собственик е Велико Желев, който беше уличен от бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков за злоупотреби около авансовите плащания за строителството на АМ "Хемус" с инхаус поръчки при ГЕРБ.
  • През 2023 г. ДЗЗД "Роуд Проджект" беше избран в поръчката за поддръжка на пътищата в област Варна.

Новината за асфалтирането на пътя дойде през сигнал във Facebook и публикация в сайта "Афера", докато прокуратурата още прави експертизи за обстоятелствата, довели до тежката катастрофа.

Според БНТ, прокуратурата смятала да наеме дори геодезисти, за да направят геодезична снимка и експертиза. Не е ясно как асфалтирането може да повлияе върху евентуалните следствени експерименти.

Участъкът, на който се случи катастрофата, не се характеризира като участък с концентрация на ПТП-та или като рисков, според Мария Ботева от Пътна полиция.

Решение на Коритарова идва само час, след като служебният премиер Димитър Главчев ѝ възложи да извърши проверка по случая.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков Кирил Петков: Пътувам с автомобил на НСО, защото получих заплаха за живота си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024